Saturday, August 14, 2010

~~PuDiNg JaGuNG SaYa~~


bulan puasa macam nilah, selera makan jadi berganda-ganda... pantang nampak makanan, mesti nak beli kan?? walaupun tengok makanan dalam televisyen atau tengok dalam suratkhabar ja, perut mesti nak berkeroncong.. over kan?? akibatnya, melambaklah lauk-pauk dengan pembuka selera atas meja sampai tak termakan.. hehehehe sama ja dengan aku ni... tambah sakit hati bila dah beli makanan mahal-mahal, rasanya tak seberapa.. kurang rasalah, masinlah, tak manislah, kedekut bahanlah... aku pernah nampak peniaga bihun sup jual satu bungkus rm4.00!! mak aihh bihun sup special giler gamaknya!! aku juga pernah beli laksa rm2.50 satu bungkus tapi laksa dengan timun ja yang lebih.. bahan lain tak ada, telur ciput, kuah laksa tak pekat langsung dan tak ada bawang, cili semua tak ada.. huhuhuhu kelmarin, tiba-tiba pula teringin pula nak makan jagung.. tak kisahlah makanan apapun asalkan ada rasa jagung.. dah memikirkan takut rugi membeli, tapi hasilnya entah apa-apa, aku fikir nak buat sendiri... keluarlah aku mencari bahan-bahan nak buat puding jagung lepas google resipi... hasilnya, memang puas hati... jagung sebanyak-banyak alam aku taruk dalam puding dan manis ja... tapi taklah manis menggunung, manis yang relevan dengan dasar menjaga kesihatan.. cuma puding jadi lembik sikit, mungkin salah sukat tepung kot hehehehe.. walaupun begitu, adik lelaki aku pulun makan yea?? hampir setengah bekas dia bedal.. baguslah, jangan tong sampah yang makan sudah...


Bahan-bahan:
1. 1 liter susu segar
2. 150gram gula kasar
3. 130gram tepung kastard
4. 1 tin jagung


Cara memasak:
1. 130gram tepung kastard dikacau sebati dengan 125gram susu segar. Kacau
sehingga sebati
yea?
2. Panaskan 725gram susu segar dengan 150gram gula kastard dalam kuali.
Panaskan sampai
sebati dan mendidih.
3. Bila gula dan susu dalam kuali dah mendidih, masukkan adunan tepung kastard
dengan susu
tadi dalam kuali. Kacau sehingga sebati dalam suhu yang sederhana.
4. Masukkan jagung dalam tin dalam kuali dengan bahan-bahan yang lain. Kacau lagi
sehingga
sebati.
5. Padamkan api. Tuangkan adunan dalam bekas dan sejukkan.

Dah sejuk, apa lagi... Of course lah sedia di makan!!! Selamat mencuba yea??

No comments:

Post a Comment