Thursday, December 30, 2010

~~HaPPy BirThDaY~~


woahhh kelmarin adalah hari yang penuh dengan makanan seumur hidup saya!! sempena ulangtahun kelahiran bapa saya yang ke-53, saya, mak saya dan dua adik saya telah berpakat mengajurkan satu parti kecil-kecilan... tak payah kecil sangat yeahh?? untuk 5 orang ja dalam rumah ni, makanan yang di sponsor oleh mak saya boleh di santap oleh 20 orang!!! sumpah banyak!! dengan pizza hut saiz besar, dengan side dishes dari pizza hut, dengan 2 jenis kek, dengan air karbonatnya, ya Rabbi!!~~ apapun, saya percaya sangat yang majlis makan-makan dengan keluarga macam ni lah boleh mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan kan?? masih belum terlambat, sekali lagi selamat hari lahir ayah!!! semoga panjang umur dan sihat selalu~~


main dishes: pizza hut


chocolate cheesecake..sedap!!


chocolate and vanilla flavor muffins


hadiah hari lahir

Tuesday, December 28, 2010

~~SeLaMaT DaTanG TeMaN LaMa~~

saya bukan nak ucap selamat datang 2011, masih awal lagi.. masih ada beberapa baki hari lagi untuk 2010, jadi chills dulu ok?? hujung-hujung ni lah nak timbul, rasa dah lama tak pernah timbul sebesar ni... last sekali timbul dulu pun mungkin boleh dikatakan masa sekolah dulu, masa remaja.. betul, tak tipu!! adalah timbul, tapi yang kecil-kecil, orang pandang sekali imbas tak perasan punya... kali ni timbul bapak punya besar kat dahi... dahlah tu sakit!! bila kita cuci muka dengan tangan pun dah rasa sakit sebab bergesel dengan tangan.. besar kan?? dah 20-an pun ada lagi ek?? ingat dah settle... kenapa ek jadi macam ni?? saya rasa punca utamanya adalah pemakanan tak sihat saya.. sejak kebelakangan ni, selera makan saya ibarat selera makan untuk 10 orang!!! gila punya nafsu!! dah bernafsu macam jin, mana nak control zat-zat makanan kan?? minyak semua saya bedal, tu kot puncanya dia timbul... malaslah nak bagitahu secara details, kasi bayang jalah entri kali ni.. orang kata, satu gambar boleh jelaskan 1001 makna... maka, saya selitkan sekeping gambar..hehehehe dah faham kot.. well, pimples are woman's best friend I guess... sebab tu saya panggil dia 'TEMAN LAMA', dah lama dia tak singgah jenguk saya... so, selamat datang teman lama!!~~

Thursday, December 23, 2010

~~WhaT iF??~~

thinking of sharing with you guys, this exciting story..


Tengahari tadi, when I was bored to death, got nothing to do, I switched on my television, and my eyes was stuck on one program.. Program ni actually program ulangan, and was stated there masa ending program, copyright of 2009.... hahahha yess too late!! I tengok program ni pun, almost nak habis, dalam 15minit before habis siaran.. tapi, isinya padat and touching habis.. It's a woman's story, yeahh kalau rasa boring, tunggu dulu, I baru nak kongsi pasal cerita ni... Apa korang akan rasa, bila satu kejadian mengubah fizikal korang dan dalam masa yang sama mengubah hidup korang?? Let say, one day korang tetiba lumpuh, tak boleh jalan... buta, dunia jadi kelam?? yeahhh, hidup pasti diselubungi duka... plus, kalau yang dah kahwin, there no confirmation suami korang tak lari cari yang lain kan?? tapi, cerita yang I nak kongsi tentang seorang wanita ni, sangat menarik.. Ianya se
buah tragedi dan kisah cinta yang mengagumkan...
I wish I could have it once!!


Wanita yang I cakapkan ni, namanya, Stephanie Nielson.. Mungkin korang dah tau kisah dia... Seorang isteri dan ibu kepada 4 orang cahaya mata.... Semuanya sempurna dalam hidup Stephanie, suami penyanyang, anak-anak yang comel.. tahun 2008 menjadi titik aras dalam hidupnya, bila dia terlibat dengan satu plane crush.. dia selamat tapi 80% burned all over her body.. si suaminya pula alive tapi broke beberapa anggota badan.. bayangkan kalau korang berada di tempat Stephanie?? bahkan anak-anak dia pun mengelak nak jumpa dia buat seketika sebab takot dengan rupa mak diorang... again, dugaan~~ tapi sekarang, I think they doing fine... I terjumpa blog stephanie dalam internet and yeahh they still live happ
ily.. Stephanie still ada suami yang penyayang, ambil berat pasal Stephanie dan anak-anak yang sentiasa ada dengan dia.. Menarik kan?? Kadang-kadang tragedi mungkin boleh buatkan sesorang tu rasa sengsara tapi ada masanya seseorang lebih bahagia selepas tragedi.. I bagi link pasal kejadian plane crush tu and also link blog Stephanie.. korang boleh baca sendiri pasal Stephanie and how's she doing currently.. but believe me, U'll cry just like I did... ;)

Friday, December 17, 2010

~~APaM PisAnG~~


ni masalah utama saya bila berada di rumah.. saya suka masuk dapur, samada untuk isi perut dan terus isi sampai kembung atau merosakkan dapur hhehehe kelmarin, masa lepak-lepak depan tv, dalam pukul 4 petang macam tu, saya rasa nak mengunyah.. bukan sebab lapar tapi entah rasa nak mengunyah.. saya masuk dapur, mata ralit mencari makanan, yang ada cuma nasi dan roti.. nak makan nasi, tak rasa lapar, nak makan roti macam tak ada mood.. sekali terfikir, apa kata masak sesuatu buat kudapan sendiri?? mata melilau lagi cari apa yang ada, sekali saya ternampak bungkusan tepung masa buat kek nak raya haji dulu.. tengok banyak lagi, ada dua paket lagi.. buat kek nak?? buka buku resipi, tengok mana yang senang, sekali terasa sedap pula gambar apam pisang dalam buku resepi ni.. masuk lagi tengok, yeayy ada pisang!! check bahan, yeayy semua cukup!! terus bertapa dalam dapur, sejam lebih jugalah.. tapi puas hati, biarpun agak mendap,mungkin terlebih pisang ataupun tepung, tapi still lembut dan boleh dibuat kudapan seisi keluarga.. siap masak jam 8 malam, hari jam 6 petang dah habis... hahaha semua jenis kuat makan.. sesapa nak cuba, cubalah resipi bawah ni ... sumber dari majalah RASA..


Bahan:
-240gram tepung gandum
-240gram gula pasir.
-2 sudu makan soda bikarbonat
-500gram pisang (dilenyek)

-4 biji telur
-50ml minyak masak
-1/4 sudu teh esen vanila


Cara:
-Pecahkan telur dan pukul dengan gula.
-Masukkan tepung dan soda bikarbonat, pukul lagi sampai sebati.
-Masukkan pisang yang siap dilenyek, esen vanila dan minyak masak, pukul lagi sampai sebati.
-Masukkan adunan dalam loyang kemudian kukus.
-Siap untuk di hidang dan di santap>

Thursday, December 16, 2010

~~It GoeS weLL~~


hahahhaa I'm happy, indeed very happy!! 1st of all, I would like to ask permission from all of you guys, let me post this entry in English language, ok?? I'm very happy because after 4 months graduating, after 4 months I don't speak in English at all but it seems that my English is just fine... This morning, I've attended my KPLI interview... Didn't I announced about it in my previous entry?? hahahha funny actually, could you guys imagine, me as a teacher??!! ok, so this morning, I've went with my mother.. The first thing, we have to do is write a short essay.. Then, the group discussion is begin.. Then finally, comes up the individual interview.. Guess what, last night, I've read everything about English and education, the ministry's mission, vision and their policies.. I also remembered all of them, but none of that is being asked.. The best part of it, the interviewers, the two of them are always laughing and laugh out loud.. It seems like we are having a chat at a cafe, nothing serious is happening... Then, one of them gave me a sentence and ask me about my knowledge in English and then explain it in details... While I'm explaining the sentence, they said I'm good... hahahhaa are you kidding?? alright, so then I should just wait for the result soon... let's see how's my performance later and I will definitely updating later guysss..

Wednesday, December 15, 2010

~~LaLaLaLaLaLaLa KerJa~~


sukacita dimaklumkan bahawasanya saya sedang berperang dengan segala nota yang ada baik berkertas mahupun secara online... yeayy!! happy!! huhuhuhu tidaklah study hebat manapun, light-light ja.. ada sedikit rasa takut dan ada juga rasa bangga, tapi tak boleh terlalu bermegah yea?? besok tepat jam 10pagi, saya ada interview KPLI di Institut Perguruan Tuanku Bainun... Ya Rabbi!! nervous!! melalui pengalaman orang-orang lain, katanya bukan senang nak dapat interview ni, dan yang interview ni pun, bukan senang nak dapat masuk maktab.. Kesimpulannya, bukan senang lah nak jadi cikgu...apapun, usaha saja yeah??

dalam masa yang sama, saya ada dua lagi cerita gumbira.. pertamanya, saya dah dapat kerja di sebuah institut pengajian swasta di Pulau Pinang... yeayy!! bulan Januari ni start kerja... kalau tak dapat maktab tu at least ada backup kerja kan?? tapi apapun, saya still nak habiskan interview KPLI dulu, mana tau dapat kerja dengan kerajaan Malaysia, naik kredit!! perkara kedua yang menggembirakan saya, saya dapat interview journalist di syarikat penerbitan terkemuka di Malaysia!!! yeayy!! lagi happy!! sejak nak konvo lagi, saya dah berangan-angan nak jadi journalist... bukan senang yea nak minta, macam-macam karenah juga, maklumlah calonnya bukan sikit, semua nak kerja kan?? secara jujurnya, aku lebih berminat dengan media dari bidang pendidikan ni *ni kalau interviewer aku nampak ni, tipislah peluang nak dapat kerja kan??*... tapi terpulanglah mana yang dapat, aku redha... yang penting, bermula Januari depan, mari bekerja!!!

p/s: doakan saya diterima kerja secepat mungkin... SEGi College, here I come!!! ;)

Monday, December 13, 2010

~~ThE LisT is GettInG BiGGeR~~

wahhh fatigue!! last day was a superb day ever!! too many joys to share with others... apapun, aku ambil kesempatan ni nak ucapkan tahniah buat yang berkenaan... semoga sentiasa dilimpahi kebahagiaan dengan yang tersayang... ok, cerita bermula... first of the day, kitorang beramai-ramai ke kenduri Pn. Salha di Dewan Perbandaran Kulim... wahhh wedding di dewan uolsss!!~~ bertemakan silver dan pink, majlis berlangsung dengan meriah... Pn.Salha ni dulu member rapat sekolah dan kadet dulu hahahaha dialah team leader ke kanan pusing!!~~ hahahha kenangan~~ sempat juga jumpa rakan-rakan sekolah lama yang makin hensem dan vogue habis... hehehee tahniah Sal!!! dari kenduri Pn. Salha, kami bergerak pula ke kenduri Pn. Ashikin... pergghh tema kuning di raja uolsss!! Pn. Ashikin ni dulu, member sekolah menengah aku dulu... yeahhh,selamat pengantin baru!!! dari kenduri Pn. Ahikin, bergerak pula ke Hospital Kulim, sorang member kami ni sudah terlebih laju sudahhh~~ siapa yang laju sangat ni?? dialah si cantik manis Ija, selamat sudah melahirkan the first generation of our batch on the same day.. the newborn princess was named Umaira Kaisara, sedap kan namanya?? orang lain baru nak kahwin, ko sudah jadi mama dowhh... wahh I jeles!!! aku laki tak ada, apatah lagi anak kan?? hahahhaa sadis~~ tapi tak pa, perlahan-lahan ;) apapun, tahniah Ija!!! THE LIST IS GETTING BIGGER!!!~~

Saturday, December 11, 2010

~~ HaRi MeRemBat SaYa!!!~~


hehehehehe apa ni rembat-rambat?? saya bukan bercakap mengenai main sepak takraw yang merembat bola ke pihak lawan... mahu jua merembat benda-benda tak elok cakap berkenaan yang tak elok pasal orang lain, in short word 'gossip'... yang saya maksudkan di sini ialah shopping spree~~ heehehe untuk korang yang belum tahu, saya ni agak boros... pantang duit di tangan, mahupun jumpa benda yang nampak elok di mata, mesti nak beli... dan lebih teruk, kalau dah berkenan, tak fikir nak cuba apa dah, rembat terus ja pergi bayar... hehehehe member-member rapat dan yang tercintaku pening kepala dengan tabiat aku yang satu ni... kadang-kadang, dah beli tak cuba, tak pakai pun... kenapa?? katanya free size, my size, tapi cuba tengok cutting is fit enough or might too loose.. so, simpan ja dalam wardrobe, rasa dah lama, agak semak, bagi kat adik aku sorang ni... hahahhaha peliknya, aku tak rasa aku membazir... kenapa yea?? tu shopping benda yang nampak depan mata, belum lagi secara online... aku boleh spend almost rm100 and up perhaps untuk satu pembelian... masa kat universiti dulu, lagilah meriah aku shopping... duit sentiasa ada hahahha sekarang ni agak slow, dah jarang keluar shopping, duit pun tak ada sebenarnya... tapi jumaat lepas, aku keluar shopping dengan mak dan adik perempuan aku.... dengan sale sempena nak christmas, mau tak naik tocang uolssss... akhirnya, aku pulang dengan 4 pasang dress, 1 cardigan, 1 jacket, 1 purse dan 1 handbag... waaaaaaaaaa heavennn~~

petangnya pula, aku berguru dengan pakngah aku.. kenapa berguru pula ni?? sebabnya, aku dapat interview kpli 16 haribulan ni uolsss... could you imagine??!! hahahhaa yeahhh, crap!! tapi aku cakap yang betul.. bulan lepas, aku attend Mtest kpli... ya Rabbi, susah!! no wonder, ramai yang ulang 4-5 kali... test tu ada 5 bahagian tapi aku menghadapi sedikit kesulitan di dua bahagian... hhuhuhu bahagian Matematik dan analitikal... yeahh, aku memang musuh rapat dengan Matematik dari sekolah lagi, aku pun tak faham kenapa Matematik suka buat onar dekat aku... tapi nasib jugalah, dia objektif ja... main hentam ja, mana yang aku rasa logik... masa buat bahagian analitikal tu, aku rasa sangat otak kanan aku kurang bergerak... yeahh, otak kiri aku lebih laju fungsinya... apapun, aku harap aku lulus interview ni... dapat masuk maktab, dapat jadi guru, dapat kerja tetap dan menjamin masa depan, dapat menabung untuk sebuah perkahwinan dan lain-lain hahahaha chillss~~

Thursday, December 9, 2010

~~KisAH kaMikAze & SayA~~

kelmarin saya dah melakukan sesuatu yang berani mati, di luar jangkaan dan di luar jangkauan manusia sejagat!!! yeahhh kamikaze!!! hahahhahaha *evil laugh* yang penting saya tidak melakukan sebarang jenayah yea, jadi sila berfikiran positif... baiklah, mulakan kisah saya... apa benda yang berani mati yang saya maksudkan ni?? huhuhu saya telah memonteng kerja ataupun dalam bahasa kasar, saya telah cabut lari dari tempat kerja saya... saya cabut lari tanpa sebarang hitam putih sebaliknya terus hilang dan tak inform apa-apapun kat sesiapa... yea, sangat tak professional.. saya faham dan setuju dengan pandangan anda.. tapi ini saja cara saya yang ada untuk berhenti kerja dari tempat kerja saya dulu tu... kalau inform nak berhenti pun, macam-macam ayat bos saya bagi supaya saya tak berhenti.. tapi korang fikirlah sendiri, selama manalah sangat graduan macam saya nak stay kerja kat kedai biasa-biasa ja?? mesti kita akan cari peluang lain untuk lebih ke depan dan setaraf dengan taraf akademik kita kan?? itupun, kira aku jenis tak kisah kerja kat kedai macam bebudak lepasan sekolah buat semata-mata nak penuhkan poket kosongku... yea, kalau tak kerja kat kedai tu, nak topup pun tak ada duit ok?? sadis!!~~ lagi sadis ada juga mulut nakal yang kata saya ni salah pilih kursus, tu sebabnya kerja kat kedai ja.. hallooo!! saya taklah sampai tak ada orang nak panggil saya interview mahupun offer kerja kat saya, masalah utamanya sekarang adalah keluarga saya... mereka tak berapa berkenan saya kerja jauh dari rumah, so macam mana?? yea, saya anak emas keluarga saya.. tak payahlah cemburu, sebab bila dah 20-an macam ni akan ada rasa rimas juga sikit...huhuhuhu

sempena hari pembebasan saya dari belenggu kerja, saya sempat bersama yang tercinta saya... huhuhu my baby~~ sempat juga menonton wayang back to back... dari banyak judul movie yang dalam list panjang saya, sempat tengok dua movie ja... tak sempat nak tengok semua tau, kekangan masa... first, kitorang tengok Rapunzel dan lepas tu cerita Ngangkung... so far, saya rasa dua-dua movie ni ok... tak terlalu sarat, tak terlalu berat tapi mesej sampai dan menghiburkan... yang utamanya sekarang, bukan nak kongsi dengan korang pasal sinopsis cerita ni, tapi sikap negatif penonton pawagam.. masa dalam pawagam tu, ada ramai budak sekolah.. well, cuti sekolah, ramailah yang habiskan masa menonton wayang... first thought, mesti diorang bising nanti tapi sangkaanku meleset.. pandai pula diorang jaga perangai diorang... tapi masalahnya, makcik sebelah aku ni yang over exaggerate.... time suspens scene dalam Ngankung tu, makcik ni boleh menjerit kuat-kuat, sambil kaki-kaki dia terangkat kot... lepas tu boleh pula peluk-peluk suami dia konon takut.. yea, suami anda, peluklah.. tapi perlu ke menjerit-jerit, mengangkat-angkat kaki dan memeluk suami semata-mata nak tunjuk sangat yang anda tu takut?? orang kat sebelah anda ni dan yang di sebelah saya dan saya yakin ramai lagi di sekeliling anda pasti rimas dengan sikap menonton wayang anda... jadi, sila belajar adab di tempat awam samada dalm pawagam mahupun tepi jalan...

Saturday, December 4, 2010

~~ToLonGLahhhh!!!~~

sejak bekerja, aku dah jarang sangat nengok tv nya, banyak tengok movie online tak pun ambil ja dari mana-mana sumber, boleh simpan dan ulang tonton di waktu senggang... selalu kerja pun, otak jadi tepu, mood pun senang berangin ala-ala ombak tepi pantai kan?? so, sekali-sekala ambiklah cuti berehat... waktu rehat ni jalah boleh nak layan tv nya... jujur aku cakap, boring betul yea tv malaysia sekarang?? kalau yang berbayar pun kerja mengulang ceritalah pula... kalau dulu petang-petang, seronok betul layan cerita cina tvb dari hong kong tu, takpun cerita mexico... ya Rabbi, hari-hari tunggu episod seterusnya... sekarang banyak cerita seberang yang entah apa-apa jalan ceritanya.... dahlah mengarut serabut semuanya, panjang beratus-ratus episod pula... ko boleh tidur depan tv yea?? lagi satu yang aku jadi meluat tengok tv sekarang, banyak cerita melayu yang tiru cerita Hollywood... ko tak ada idea ke?? kalau dah tak ada tu, jangan tiru cerita orang, jangan buat cerita... tak menjadi pun ok?? buat orang kutuk ja... tak nak lah spesifikkan di sini tajuk-tajuk cerita yang aku kata meniru tu, sendiri kaji... dah dekat 5-6kali juga aku tengok cerita 'Seribu Kali Cinta' kat tv3 tu... bukan minat pun tapi sebab tiada pilihan, bedal jalah tengoknya hah.. yang paling aku tak boleh terima ialah loghat utara yang entah apa-apa... haduii, tak buat kajian ke?? baik pelakon atau pengarahnya atau krewnya, takkan tak perasan kesalahan pelakon yang menyebutnya?? yea, korang bukan asal dari utara macam aku, tapi takkan tak buat sikit kajian... orang lain buat cerita guna loghat utara, ok ja?? korang boleh pula Isyak' di sebut Isyaq'... haduiii!!! tak pernah dengar yea orang utara sebut macam tu, kitorang sebut Isyak' juga derrr... lagi satu, degil dipanggil degiaq... what the??!! it's not degiaq!!! kitorang sini panggil ketegaq, ok??? dan macam-macam lagi loghat utara yang caca-merba dalam cerita tu... apapun, aku cadangkan, sila kaji dan belajar dulu mana-mana loghat negeri sebelum buat cerita... sakit telinga dowhhh dengar loghat entah apa-apa ni...

p/s: sekadar menegur...;)

Wednesday, December 1, 2010

~~InTeRvieW KaraNG EseI???!!!!~~

dah banyak jenis interview aku pergi, aku join... mostly semuanya ada respons tapi disebabkan swasta, family aku tak bagi aku lapor diri kerja kat sana... akibatnya, menganggur~~ damn!!! tapi sekarang, aku dah mula aktif hunting for jobs lagi... dan sekarang juga tengah aktif attend interview sessions around Malaysia...*wuuuu dah macam melancong kan?? hahahhaa* baru beberapa minit yang lepas, aku dapat 1 lagi respons baik... dari sebuah syarikat penerbitan utama Malaysia... tapi yang tak sodapnya, dia minta aku mengarang a short essay in 300 words... what the??!! dah lama tak mengarang esei, aku rasa otak ada sikit bekulah... macam mana ni?? right after the call, until now, I'm trying to get my points for the essay... and suprisingly, it's none!!!! aku ada berapa jam ja lagi ni sebab kena hantar hari ni juga... risau ya Rabbi!!!

~~Huh DasaRRR!!~~

ni bukan entri nak marah-marah, nak maki-maki, saja ja nak buat gemparrr... hehehehe aku nak cerita sikitlah, bukan pasal berkira or what so ever, tapi ni hak pekerja *tetiba kan???*... elok-elok aku dah set cuti, set planning baik punya, ko nak tarik balik cuti aku, suruh aku datang kerja kan??? ohhhh banyak cantik muka ko.... aku dulu kelas pun banyak buat cuti sendiri tau, tak ada kecoh-kecoh pun... tak ada pun lecturer suruh datang ganti kelas... kan??dah kata sebulan cuti 4kali, so aku hak nak cuti cukup 4 kali atau pun kurang... takkan kasi can lah sama lu hahahahahha *evil mode*

p/s: mau berubah angin ;)

Tuesday, November 30, 2010

~~KenAPa meSTi Ada YanG KeduA??~~

yea, kenapa mesti ada yang kedua??!!~~ kenapa?? why?? porke?? buweyo?? huhuhuhu opsss apapun, jangan salah faham... ni bukan cerita cinta, poligami, ditinggalkan kekasih, mahupun suami gara-gara orang ketiga.. kejap dua, kejap tiga kan?? hadorr~~ pagi tadi, aku dapat call dari satu IPTS yang aku pernah pergi interview dulu... dah dia call lepas interview, what do you aspect?? aku sangkakan call dia tu mampu merubah hidup aku ke lebih cerah, cemerlang dan terbilang.... dan secara jujurnya, I'm trembling ok while answering the call right after I know it's from the instituition.. the trembling the turns to disappointing then, right after she asked me for 2nd interview.... what??!!! kenapa mesti ada 2nd interview?? kenapa tak panggil aku kerja terus ja dah tau aku lepas interview?? kenapa nak interview lagi??? huhuhu bukan apa, aku bersyukur sangat tau bila di panggil interview tu, tapi tak terasa aku ni dah terlambat ke?? dah berbulan konvo, kerja biasa ja... tak sedih ke hidup aku?? walaupu kerja ibarat menganggur kan?? nak juga merasa gaji ribuan ringgit tambah overtime, elaun, socso dan lain-lain... *aku mata duitan?? mungkin kott* huhuhu pokoknya, aku rasa dah sampai masa untuk aku tukar kerja kepada kerja yang lebih menjamin masa depan.... jadi, cepatlah!!! hoping for a great news immediately!!! pleaseeeeeee~~~

p/s: photo taken from google images..thanks ;)

Sunday, November 28, 2010

~~ WeyHH KaU PeNgoToR siaLLLL!!!~~

lama tak berblogging, tetiba hari ni macam banyak benda pula nak cerita dan nak berkongsi... ampunkan saya di atas headline di atas yang mungkin nampak macam brutal dan kurang ajar habis, tapi saja nak tambah metafora bagi entri ni... ok, dah sedia?? mari rapat-rapat, cerita dah nak mula ni.... semalam, ada seorang bapa dan 2 orang anaknya datang ke tempat kerja aku... handphone dia ada masalah sikit, tanya itu tanya ini, ok kitorang boleh settlekan.. tak ada masalah dowhh~~ tetiba tengah bertanya tu, anak perempuan dia muntah!!! yea anak dia muntah!!! muntah di mana?? of course lah muntah dalam premis kerja aku ini.. oooooooohhhhhhhhhh *gaya hasbullah awang ulas berita sukan* secara jujurnya, aku tak kisah... aku boleh toleransi lagi, budak-budak kecil muntah kan?? tapi yang aku jadi musykilnya, budak ni menangis kot, cakap kat bapa dia, "ayah, adik muntah"... bapak dia boleh kata "tak pa,tak pa" sambil sibukkan diri dengan handphone dia... what the....????? selalunya lah kan, kalau anak kita muntah, kita mesti jadi kelam-kabot, cari tisu, cari toilet, sibuk nak relaxkan budak kan?? ni x, buat selamba bodoh ja, biar budak tu merengek-rengek sambil muntah berulang kali!! betol ke anak dia?? huhuhuhu

p/s: menghabiskan 2-3 genggam sabun serbuk untuk mop lantai selepas kejadian di atas... damn
!!

Saturday, October 23, 2010

~~ sEpARUh MaTi??~~

blog aku ni dah macam separuh mati... berzaman tak update huhuhu hari ni mood nak menulis timbul lepas membaca blog seorang kawan aku... she's got style in blooging!! tahniahlah nadey dengan blog biawak gorengnya hahahaha well, aku ada masalah lah sekarang.. kenapa rambut aku makin banyak gugur?? nak kata makan maggi, lepas keluar U tak pernah pula akui sentuh maggi ni tau...salah syampoo?? mustahillah... selama ni aku pakai jenis yang sama ok ja.. ada masalah?? apa masalahnya sampai hampir botak aku dibuatnya??
tak nak jadi macam ni!!!

huhuhuhu perlukan petua menjaga rambut supaya tak gugur lagi.. itu sahajalah update ku kali ni, next time aku story lagi..jangan mati lagi sudeyhhh hahahhaha...

Friday, October 1, 2010

~~SuNggUh TeRkiLan~~

pernah korang rasa sedih, terkilan sangat bila korang tak buat benda tu tapi dituduh buat... dahlah dituduh buat, dimarahnya kita atas benda yang kita tak buat... kalau sekalipun nak tegur, kenapa mesti guna bahasa kasar?? maki orang bodoh, bangang, tak ada otak... tak terfikir kah orang lain pun ada hati dan perasaan?? kalau orang luar tak terasa sangat bila dimaki, ditengking depan orang ramai, apa perasaan korang bila ahli keluarga kita yang lebih tua, tinggikan suara, maki kita dengan panggilan-panggilan sumbang di khalayak ramai??? terkilan bukan??

Tuesday, September 21, 2010

~~KeinGiNaN bErShopPinG KiNi KemBaLi~~

rasanya dah berbulan juga aku tak bershopping... sejak 2-3 bulan before final exam final semester lepas sampailah 2-3 bulan dah jadi graduan... sekarang keinginan nak membeli-belah kian membuak-buak.. aku dah mula gatal tangan buka internet sana-sini mengushar baju, cardigan, jaket bahkan handphone baru!!! hah jangan tak tahu,pantang duit di tangan beginilah ceritanya... alkisahnya, handphone lamaku, nokia 6280 telahpun menjadi sejarah dalam hidupku.. selepas 2 tahun bersama, pahit manis bersama, jatuh ja dia sorang-sorang hehehehe dia dah mula buat hal dowhhh slide dia dah mula rosak sampai lampu kat skrin pun dah tak berfungsi... nak mesej malam-malam kena pakai lampu suluh yea?? huhuhuhu sekarang aku nekad, nak cari handphone baru yang ada 3g dan tak payah nak slide or flip lagi dah.. asyik rosak ja aku pakai kan?? motif sabotaj aku?? aku dah mula nampak 1 model yang memenuhi kriteria idaman aku... tunggulah duit aku cukup nanti, sekarang baru ada separuh dari harga handphone tu... hujung bulan ni confirm dia milikku hehehehhe

Monday, September 20, 2010

~~TeRLeWaT @ TeRLaMbAt??~~

SELAMAT HARI RAYA!!!~~~ hehehehe itulah persoalannya sekarang, adakah aku dah terlewat atau terlambat nak ucap selamat hari raya kan?? dah sepuluh hari baru nk ucap, macam mana tu?? orang lain dah mula puasa enam pun, aku baru nak ucap raya... so how's raya?? walaupun nikmat raya cuma betul-betul dirasa pada raya pertama dan kedua, tapi raya tahun ni paling best lah bagi aku... raya kedua, keluarga yang tercintaku datang ke rumah, beraya di rumah bersama mak ayah dia... Ya Allah, sungguh bahagia!! yang tercintaku kata, ayah dia yang beria nak datang raya kat rumah aku... heheehe terus bertebaran gosip kononnya akulah bakal menantu kesayangan hahahha kemudian raya ketiga, aku dan keluarga pula beraya di rumah terbuka keluarga yang tercinta... hehehhe meriah raya!! saling berkunjungan dengan orang tua lagi... nampaknya, aku dan yang tercinta dah dapat greenlight gitu... kena cepat kumpul duit ni nampaknya....
p/s: saya sedang meroyan nak kahwin ;P

Tuesday, August 24, 2010

~~MeeT NarShA BEG~~

lama giler tak update blog kan?? tak ada bendalah nak kongsi dengan semua... hari ni aku nak uji korang sikit yang kononnya minat habis dengan Korean drama ataupun Korean songs.. selain WonderGirls, Super Junior yang memang famous dalam Malaysia ni, pernah dengar group Korea yang lain macam Kara, T-ara, Secret, SNSD, Nine Muses, Brown Eyed Girls, CN BLUE, 2AM atau 2PM?? hah cepat google pasal nama-nama ni kalau nak tau yea?? setahu aku, dah lama group Brown Eyed Girls ni tak keluar single baru.. tetiba buka youtube, ada video baru masuk pasal seorang anggota kumpulan Brown Eyed Girls ni buat single solo featuring kumpulan lain... apapun, yang pasti, aku sangat suka si Narsha ni, sporting habis kot realitinya!! dalam video ni agresif pula hahahah sangat berbakat.. good one narsha!! saranghae!!

Saturday, August 14, 2010

~~PuDiNg JaGuNG SaYa~~


bulan puasa macam nilah, selera makan jadi berganda-ganda... pantang nampak makanan, mesti nak beli kan?? walaupun tengok makanan dalam televisyen atau tengok dalam suratkhabar ja, perut mesti nak berkeroncong.. over kan?? akibatnya, melambaklah lauk-pauk dengan pembuka selera atas meja sampai tak termakan.. hehehehe sama ja dengan aku ni... tambah sakit hati bila dah beli makanan mahal-mahal, rasanya tak seberapa.. kurang rasalah, masinlah, tak manislah, kedekut bahanlah... aku pernah nampak peniaga bihun sup jual satu bungkus rm4.00!! mak aihh bihun sup special giler gamaknya!! aku juga pernah beli laksa rm2.50 satu bungkus tapi laksa dengan timun ja yang lebih.. bahan lain tak ada, telur ciput, kuah laksa tak pekat langsung dan tak ada bawang, cili semua tak ada.. huhuhuhu kelmarin, tiba-tiba pula teringin pula nak makan jagung.. tak kisahlah makanan apapun asalkan ada rasa jagung.. dah memikirkan takut rugi membeli, tapi hasilnya entah apa-apa, aku fikir nak buat sendiri... keluarlah aku mencari bahan-bahan nak buat puding jagung lepas google resipi... hasilnya, memang puas hati... jagung sebanyak-banyak alam aku taruk dalam puding dan manis ja... tapi taklah manis menggunung, manis yang relevan dengan dasar menjaga kesihatan.. cuma puding jadi lembik sikit, mungkin salah sukat tepung kot hehehehe.. walaupun begitu, adik lelaki aku pulun makan yea?? hampir setengah bekas dia bedal.. baguslah, jangan tong sampah yang makan sudah...


Bahan-bahan:
1. 1 liter susu segar
2. 150gram gula kasar
3. 130gram tepung kastard
4. 1 tin jagung


Cara memasak:
1. 130gram tepung kastard dikacau sebati dengan 125gram susu segar. Kacau
sehingga sebati
yea?
2. Panaskan 725gram susu segar dengan 150gram gula kastard dalam kuali.
Panaskan sampai
sebati dan mendidih.
3. Bila gula dan susu dalam kuali dah mendidih, masukkan adunan tepung kastard
dengan susu
tadi dalam kuali. Kacau sehingga sebati dalam suhu yang sederhana.
4. Masukkan jagung dalam tin dalam kuali dengan bahan-bahan yang lain. Kacau lagi
sehingga
sebati.
5. Padamkan api. Tuangkan adunan dalam bekas dan sejukkan.

Dah sejuk, apa lagi... Of course lah sedia di makan!!! Selamat mencuba yea??

Friday, August 13, 2010

~~MaSaK LeMaK PuCuK PaKu HoT n' SpiCY StaiL MaK sAyA~~


rasanya belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat berpuasa kepada pembaca blog ni walaupun sudah 3 hari kita berpuasa... inilah masa yang terbaik untuk kita muhasabah diri kita, perbaiki segala kelemahan diri dan perbanyakkan amal ibadah.. semoga kita semua mendapat barakah dariNya.. entri ni aku nak berkongsi satu lagi masakan hasil air tangan aku sendiri.. secara jujur, aku masih lagi tahap nak belajar memasak.. masih ada lauk-pauk yang aku sedang berguru dengan mak aku dan internet, tengok-tengok resipi bila nak masak.. hehehhe tapi Alhamdulillah, semuanya boleh dikatakan menjadi.. bolehlah perut nak terima.. resipi ni dari mak saya, saya tak olah sikitpun, ikut sebiji dari apa yang mak saya ajar.. silalah cuba, sesuai di waktu berbuka dengan set sambal belacan, ikan goreng dan ikan masin... perghhh!! confirm tambah nasi 3-4 pinggan... inilah lauk berbuka kami sekeluarga semalam..

Bahan-bahan:
1. Pucuk paku (ikut kemahuan nak banyak mana)
2. 20 biji cili padi

3. 1 biji bawang besar

4. Serbuk kunyit

5. Gula dan garam
6. 1 tangkai daun kunyit (dikoyakkan 3 supaya menjadi kecil)

7. 1 biji santan kelapa

8. Sedikit ikan bilis


Cara memasak:

1. Bawang besar dan cili padi di kisar halus.

2. Masukkan cili padi dan bawang besar yang dikisar tadi dalam periuk dan panaskan.
3. Masukkan sikit garam, gula untuk perasa dan sedikit serbuk kunyit untuk
mencantikkan
warna makanan. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan daun kunyit dan masak lagi tapi jangan sampai pecah minyak.
Masukkan sedikit
ikan bilis ikut kuantiti yang dikehendaki.
5. Masukkan pucuk paku.

6. Masukkan santan dan gaul hingga sebati dalam tempoh 3-5 minit supaya pucuk
paku tak
terlalu layu.
7. Tutup api dan siap dihidang.

~~KiNi GRaDuAn~~

lama aku simpan entri ni, gara-gara broadband ku yang slow di kala hujan... ciss betol!! menggugat iman aku di kala puasa.. ni baru nak update, so berlagak macam baru jadi semalam ja lah yea?? hehehehe alkisahnya, aku dah pun dianugerahkan Sarjana Muda Sastera dengan Kepujian dalam Pengajian Bahasa Inggeris, 8 Ogos lepas di Dewan Canselor Tunku Abdul Razak, UKM Bangi... lama kan simpan cerita ni?? hahhahaa dipendekkan cerita, yea, aku bangga dengan majlis konvokesyen yang gilang-gemilang tu... dengan berjubahkan hijau lumut pekat, aku melangkah gagah masuk ke dalam dewan dan naik atas pentas.. sumpah bangga!! teringat pula, dulu atas pentas DECTAR tulah aku perform macam-macam jenis tarian, tiba-tiba naik pentas terima ijazah.. seminggu sebelum majlis konvokesyen pun, rasa sebak.. dulu, masa perasmian pesta konvokesyen senior-senior aku dulu, aku tak pernah gagal untuk turut serta buat persembahan.. sepanjang tiga tahun, dari jadi penari latar sampai main dancer... kenangan semua tu!! tak boleh lupa!! satu lagi yang aku tak boleh lupa sampai bila-bila ialah bila kita konvo bersama dengan yang tercinta..hehehehe hari tu, aku memang beramah-mesra habis dengan keluarga yang tercintaku... hilang rasa malu dan gentar apabila orang tua yang tercintaku turut ramah tanya itu-ini kat aku... oohhh sebelah kaki dah confirm jadi menantu diorang!! hahahhaa dah jadi graduan ni, memang sesuai sangat kalau kita bekerja... masalahnya, dah dapat kerja, kenapa parents aku tak kasi pula yea?? hurmmm dah dua kerja tau aku terima, semua parents aku tak suka.. diorang nak yang betul-betul kerajaan.. kalau nak tunggu kerajaan, aku 40 tahun pun belum tentu kerja uolssss!! nilah sebahagian gambar sewaktu konvokesyen aku.. thanks buat semua yang sudi datang dan bagi cenderahati kat aku.. thanks banyak-banyak..
dengan si gila akmal hahaahhadengan diana, graduan fakulti ekonomi UKMdengan geng teknikal paling vogue abad ni walaupun aku bukan technicalians hehehehe dengan fatinfrom left: hei ling, yang tercinta, ili and mebersama keluarga yang tercinta ehem2with few more classmateswith my mom




Wednesday, August 4, 2010

~~NeW oF Me??~~


ok guys, I will reveal the new brand of me starting by now.. why now?? because I think it's just the perfect time to be a new person and more mature than previously.. I am going to search for work with my new image, marry and get some kids hahahhaha yeahh, in short, I'm ready for this.. I'm ready to be a better person than before;)

Thursday, July 29, 2010

~~One Of tHe ProSecUTor PriNCesS OsT~~

~~KoReAN DrAma LaGi~~


ok, hari ni saya nak kongsi dengan uolllsss semua satu lagi drama Korea yang terbaik, bermutu dan terkini... tajuk drama ni 'PROSECUTOR PRINCESS'... a very nice Korean drama... drama 16 episod ni released on March 2010, masih panas hehehehe... drama ni dibintangi oleh Kim So Yoon, Park Shi Hoo dan ramai lagi.. aku kenal aktress Kim So Yoon ni lepas tengok drama 'IRIS', ingat lagi saya pernah post entri promote drama tu juga sebelum ni, drama aksi paling real!! Park Shi Hoo pula saya baru kenal sejak tengok drama 'PROSECUTOR PRINCESS' ni dan yea saya jatuh cinta pada dia.. Ya Rabbi, hensem dan bergayanya dia!!!! bahkan wajah dia terpampang sebagai desktop background lappy saya buat masa ini... hehehhee


sedikit sinopsis pasal drama ni, ianya mengisahkan tentang Ma Hye Ri, seorang anak perempuan yang berasal dari keluarga yang kaya-raya dan juga memegang status sebagai pendakwa raya... sewaktu remaja, dia merupakan remaja yang obesiti tetapi mak dia telah bersusah-payah melatih dia dengan aktiviti bersenam, mengawal pemakanan dia bahkan mengurung dia dalam bilik yang penuh dengan alatan senaman selama tiga bulan semata-mata nak membantu anak perempuan kesayangannya kembali mendapat bentuk badan ideal.. eventhough diorang kaya-raya, Ma Hye Ri ni tak pernah dibedah semata-mata untuk kurus... dan disebabkan kaya jugalah, Ma Hye Ri boleh berbelanja sesenang-senangnya untuk barangan berjenama.. dialah pendakwa raya paling bergaya ataupun dalam bahasa ringkasnya, hot habis dekat pejabat peguam tu.. selepas bergelar pendakwa raya, Ma Hye Ri tersepit nak memilih antara seorang senior di pejabat dia, Yoon Se Jun ataupun seorang lagi lelaki yang dia kenal secara tak sengaja, Seo In Woo.. selepas nekad memilih Seo In Woo, terbongkar pula rahsia antara keluarga Ma Hye Ri dan keluarga Seo In Woo yang menghalang cinta mereka... nak tahu kesudahannya kena tengok sendiri cerita ni..


tapi saya memang mencadangkan 200% untuk korang semua tengok drama ni.. kenapa?? sebab ianya kisah cinta yang sangat romantik dan indah.. saya ketawa kerana kelakar dengan sifat kelakar Ma Hye Ri, senyum malu-malu seorang diri kerana tersentuh dengan romantiknya masa Ma Hye Ri bersama Seo In Woo dan saya jua menangis kerana tersentuh dengan kisah cinta mereka... kalau korang tengok reaksi saya sewaktu menonton drama ini, mesti korang ketawakan saya... tapi biarlah, saya menghayati cerita hehehhe.. so, jangan lupa cari dan tengok cerita ni yea??

Tuesday, July 27, 2010

~~aDaKaH si DiA PuTeRa KataKku??~~

kisah gadis mencium si katak untuk membatalkan sumpahannya, akhirnya membuahkan hasil apabila si katak tu sebenarnya seorang putera raja yang terkena sumpah... ni antara kisah dongeng kanak-kanak yang aku paling suka dari dulu sampai sekarang, tak kisahlah berapa umur aku sekarang... cerita tu masih on top of the list all time favorite.. yeahhh!! apa yang sebenarnya aku nak cerita adalah kewujudan si katak comel dalam bilik air rumah aku semenjak kebelakangan ini..


masa aku form 2 (kalau tak silaplah), parents aku telah melakukan renovation besar-besaran pada rumah aku.. dari rumah dengan 3 bilik tidur dan 1 bilik mandi, kini rumah aku ada 4 bilik tidur dan 2 bilik mandi, tidak termasuk toilet.. plus, ruang tamu rumah juga dah jadi double size, sangat besar, boleh buat kenduri besar-besaran... hehehehe alkisahnya, bilik mandi yang baru dibuat ni, bapa aku buat open-air sikit... open-air bukanlah ma
cam swimming pool yang orang lalu-lalang boleh ushar tengok kitorang mandi... open-air disini bermaksud, ruangnya lebih cerah sebab bapa aku buka siling atas tu, buat ala-ala transparent sikit.. malam-malam nak mandi pun tak perlukan lampu, sebab boleh bermandikan cahaya bulan dan bintang-bintang di langit malam.. air kat bilik mandi baru ni pun rasa lebih sejuk... serius!! sila datang kalau tak percaya, test sendiri..


disebabkan bilik mandi baru tu agak open-
air, ianya selalu dikunjungi oleh lipan dan cacing... hahahaha sangat mesra alam kan?? binatang-binatang tu masuk melalui lubang bilik mandi tu.. tapi taklah sampai hari-hari diorang datang berkunjung, kadang-kadang akan nampak diorang berjalan-jalan di lantai bilik mandi.. sekarang, si katak pun dah berani memboloskan diri... kecil ja katak tu, kulitnya lain sikit... tak hijau macam biasa, tapi bercorak ala-ala batik.. kulitnya boleh diibaratkan macam kulit ular sawa yang bercorak-corak ekslusif tu... mak aku cakap, binatang-binatang ni selalunya akan memboloskan diri masuk bilik mandi sebab cari air, panas sangat kot dekat luar sekarang...


tapi kadang-kadang aku terfikir juga.. kalau rama-rama masuk rumah, orang-orang tua kata, ada orang nak masuk meminang.. apa pula maksud kalau lipan, cacing dan katak masuk rumah?? adakah katak itu putera raja yang terkena sumpahan macam cerita dongeng zaman kanak-kanak aku dulu?? kalau betul ia, dari negara manakah dia datang?? hahahaha
ha verangan volehhhhh!!!

Monday, July 26, 2010

~~IsTeRi CuRanG??!! VeRY-vERy DeRRrrrr~~

selalu kes sosial ni berlaku membabitkan perempuan-perempuan single ja,yang muda-muda, belasan tahun, warga belia berusia 20-an cenggitu... kes-kes lari ikut teman lelaki, terlanjur, buang bayi sana-sini, hisap dadah dan macam-macam lagi... sekarang ni rancak pula kes isteri curang dengan memana lelaki... uisshhh tak ingat suami ke?? tak ingat anak-anak ke?? apa hal jadi macam ni yea?? masa nak kahwin boleh pula janji hidup semati, tapi dah kahwin ada anak buat perangai pula.. selalunya yang buat perangai ni suami-suami ja sebab tu wujudnya poligami... tapi ni kaum isteri, pelik.. sekalipun ada masalah komunikasi, dah tak bahagia dengan keluarga, diabaikan si suami, kenapa perlu cari lelaki lain?? ada tu sampai terlanjur.. dah hilang pedoman agaknya.. bawa-bawalah ingat agama tu sikit... kalaupun ada masalah rumahtangga, selesaikan elok-elok.. motif nak ikut lelaki lain, walhal diri tu isteri orang?? ingat moden habislah tu.. yea,saya tak rasa apa yang kaum isteri-isteri ni rasa tapi saya rasa elok kaum isteri yang buat kerja macam ni fikir dua tiga kali, elok ke buat kerja macam tu?? tambah dosa ja uolssss!!

Sunday, July 25, 2010

~~SaYa OranG NomAD PaLiNG BerJaYa DeKaD iNi~~

sekali lagi, saya biarkan laman ini berdebu dengan sarang labah-labah dan bersemak dengan rumput-lalang dan daun-daun kering berguguran di laman cinta... adoii nak buat macam mana, nak update selalu tiada masa uolsss.. bukan sibuk bekerja atau mendirikan rumah tangga tapi memang jarang menghadap laptop sekarang.. kalau menghadap pun, dalam masa yang singkat ja, update status di facebook dan twitter.. minta maaflah yea?? berbalik kepada motif utama entri ini, bila sebut pasal nomad, mesti kta akan fikir pasal zaman purba dulu kala yang hidup berpindah-randah dari satu tempat ke tempat lain gara-gara nak memenuhi keperluan hidup mereka masa itu kan?? tapi bila dikatkan dengan aku pula, aku terpaksa hidup berpindah-randah ala-ala orang nomad purba kala gara-gara nak settlekan urusan konvo ku.. buat pengetahuan semua, saya akan bergraduasi pada 8 ogos 2010 jam 1.30petang di Dewan Canselor Tun Abdul Razak(DECTAR) UKM Bangi.. jadi,silalah datang beramai-ramai, bawa sekali buah tangan or cenderahati apa yang patut k?? hehehehe ohh di kesempatan ini juga, saya ucapkan selamat bergraduasi kepada pelajar-pelajar UKM yang akan bergraduasi sama dengan saya ogos ini..


bukan senang nak keluar universiti ni, sama macam nak masuk dulu... ingat lagi tak,masa dapat offer masuk universiti dulu, punyalah sibuk bershopping cari barang-barang keperluan,timba,penyapu,bantal,mop lantai,cadar dan macam-macam lagi...tu belum termasuk makanan,baju-baju mesti nak vogue walaupun nak buat pakai dalam bilik ja kan?? mestilah,takkan nak bawak baju t-shirt yang koyak-koyak,luntur warna pula kan?? sekurang-kurangnya yang elok sikitlah, tak lah dijadikan bahan kutukan oleh manusia-manusia sejagat..
tak gitu?? dah sibuk dengan urusan shoppingnya, sibuk bayar yuran lah, buat medical-checkup lah, buat akaun bank dan beribu lagi urusan lain yang wajib.. tu nak masuk universiti punya pasal.. nak keluar universiti pun, macam tu juga ceritanya.. sibuk melangsaikan hutang,kalau tak langsai,tak konvo pula.. nak konvo pun kena bayar yuran rm110... dah nak konvo mestilah nak pakai baju elok sikit kan?? shopping lagi,lengkap sepersalinan dari kepala sampai ke kaki... sama ja kan nak masuk universiti pakai duit,nak keluar pun pakai duit..huhuhuhu begitulah kisahnya kenapa aku bernomad.. 20haribulan julai yang lepas, aku ke KL settlekan yuran konvo,ambil transkrip sijil semua... dah selesai... sempat juga bertemu dengan yang tercinta, meronda-ronda di Mid Valley, menonton wayang' The Sorcerer's Apprentice' dan bercengkerama melepas rindu hahahaha *I tak buat kerja-kerja terkutuk apatah lagi sampai nak terlanjur yea??sengaja menggunakan perkataan 'CENGKERAMA' untuk niat hyperbola..*


semalam,aku dah kembali ke utara atas permintaan keluarga.. 28 julai ni,aku akan kembali ke KL,untuk urusan pengambilan jubah... diselitkan juga 29 julai ni,aku ada interview di IPTS di petaling jaya... selesai semua urusan, 5ogos perlu kembali ke utara atas permintaan keluarga sekali lagi kerana nak menjenguk adikku di pahang sebelum pergi balik ke KL 7ogos.. yeaa buang masa dan duit berulang-alik begitu,saya pun fikir begitu... tapi entah kenapa, mak bapa saya fikir lebih bai
k berulang-alik begitu... katanya' Tak payahlah duduk rumah makcik lama-lama, balik dulu... nanti pi lain...' hekk?? nak di ingkar nanti kata derhaka... nak di ikut,takut mati di tengah jalan,mana tau kan soal hidup mati bukan urusan kita.. huhuhu apapun, berdoa jalah semoga semuanya berjalan lancar dan sempat merasa bahagianya konvo... AMINNNN..

Monday, July 12, 2010

~~The E.N.D of WorLD CuP '10~~

hari ni secara rasminya, berakhirlah sudah pesta bola sepak dunia yang gilang-gemilang... aku bukanlah kaki bola yang setia menonton setiap 64 perlawanan sepanjang sesi kali ni... jua tiada pasukan kegemaran pun sepanjang berlangsungnya pesta di Afrika Selatan... tapi pagi tadi, aku bangun jua, gagahkan diri yang separuh tak sedarkan diri kerana bangun selepas tidur seketika, gagahkan jua mata yang asyik nak pejam menonton perlawanan akhir bersama adik lelakiku... menakjubkan, dalam beberapa minit menonton perlawanan akhir tu, mata terus segar... jantung aku turut merasa degupan berdebar-debar bila pemain berasak-asak nak sumbat gol dalam gawang lawan... aisshhh pendek kata secara tiba-tiba berminat dengan bola lah!! (mungkin juga pengaruh adik di sis yang setia menonton setiap perlawanan)... aku tak tahu pun pasal kekuatan setiap pasukan, yang aku tahu, perlawanan pagi tadi adalah antara Sepanyol dan Belanda... Plus, nama pemain pun sumpah aku tak ambil tahu hehehe jangan marah penyokong-penyokong setia sekalian... tapi jujur aku cakap, pagi tadi aku turut rasa bahang akhir World Cup'10... aku turut menjerit gol bila pemain Sepanyol jaringkan gol kemenangan!! keputusannya, Sepanyol juara World Cup sesi kali ni dengan 1-0 hasil jaringan Inesta... dengan kemenangan Sepanyol, maka terbuktilah kebenaran ramalan si sotong psikik si Paul... secara tiba-tiba kau menjadi selebriti kan sotong?? hehehe tapi hati-hati, sebab ramalan kau juga kau dapat ramai musuh.. habislah kau kalau nasib tak baik...jadi sotong bakarlah lepas tu hehehehe... tahniah Sepanyol dan juga pasukan-pasukan lain yang bertanding... bagi akulah, menang kalah bukan soal utama, yang penting semangat kesukanan pasukan nak naikkan nama negara.. betul tak??

p/s: Pasukan Malaysia bila lagi?? tak kisah kalau tak julang piala pun,asalkan berjaya tersenarai masuk bertanding dengan negara-negara lain, tu dah cukup membanggakan...kan??

Thursday, July 8, 2010

~~SeLaMaT BeRJuanG!!!~~


sejak balik dari pahang ne, asyik rasa sakit belakang,kenapa ek?? ada simptom apa-apa ke?? ke terlalu penat mengembara sampai sakit belakang?? huhuhuhu tapi seriously, jauh bebenor dari utara nak ke pahang tu...dalam 9-10jam perjalanan... kitorang 1 family gerak pukul 8 pagi dari rumah, sampai sana dalam pukul 7 malam... perjalanan yang merangkumi detik-detik sesat dan singgah rehat hehehehe kalau tak singgah mungkin dalam 5-6 jam ja kot... kitorang pergi pahang sebab nak menghantar adik perempuan aku yang menyambung pengajian ke Kolej Professional Mara, Kuantan.... sampai juga dia ke Pahang yea?? ingat main-main ja nak pergi sana sebab kitorang tak ada saudara pun kat sana...maknanya memang berdikari lah kalau pergi sana...apapun, selamat berjuanglah wahai adikku!! hati-hati di negeri orang, jangan cepat percaya kepada sesiapapun dan jangan lembik sangat!!! huhuhuhu

Corat-coret:
1. Terkesima melihat laluan highway di Pahang, sangat hijau dengan hutan-hutan simpan, sejuk ja rasa... Highway paling sejuk dalam Malaysia mungkin~~

2. Laluan highway ala-ala Las Vegas, berlapis-lapis laluannya dan corner habis...sesuai buat litar racing kereta...hehehehe

3. Sentiasa tersesat ke sempadan negeri Terengganu, takjub dengan usaha kerajaan negeri yang meletakkan perkataan-perkataan Jawi di setiap papan tanda... satu-satunya negeri mungkin yang berbuat demikian~~

4. Sempat singgah ke Teluk Cempedak, main-main ombak di pesisiran pantai... Sempat jua photo shooting dengan adik-adik... hehehhe

5. Dalam perjalanan pulang ke utara, sempat meronda-ronda ke pekan-pekan dalam negeri Perak dan sangat kagum dengan usaha kerajaan negeri Perak....hampir setiap jalan termasuk jalan-jalan kecil dalam pekan tu mesti ada masjid...

6. Sepanjang perjalanan ke pahang dan pulang semula ke utara, aku rasa aku sudah sedia untuk sesuatu yang besar... I'm totally ready!!! ;)

Friday, July 2, 2010

~~It's LadiEs, WoMeN, PeReMpuAn, WaNita, CeWeK @ bLa bLa bLa~~

aishh aku ni tak taulah nak kata apa, tak suka dengan orang-orang asing ka apa... tapi aku taklah sampai nak bergaduh, tarik muka or buat muka bila nampak diorang di sekeliling aku... aku just kadang-kadang tak faham... diorang datang Malaysia ni tak cuba langsung nak membiasakan diri dengan keadaan sosial kita, tak nak cuba faham undang-undang negara kita, tak nak cuba masukkan diri mereka dalam kolompok masyarakat kita atau senang cakap tak nak ambil tahu pasal kita dan negara kita walaupun tumpang cari rezeki kat sini... orang macam ni perlu ke tak kita panggil sombong??


alkisahnya begini, aku dari Klang nak menuju ke KL Sentral kena ambil komuter... aku pergi KL Sentral masa tu sebab nak ambil keretapi ke Butterworth, nak balik kampung... semua dah sedia maklum (tak taulah kalau ada yang tak tahu), komuter sekarang dah sediakan satu gerabak atau coach untuk wanita sahaja.. bagi aku ni langkah yang bagus, time sesak-sesak, perempuan tak adalah nak kena raba dengan sesiapa... yang bawa baby kadang-kadang baby menangis minta susu, tak lah si ibu tu malu lagi nak menyusu depan orang ramai sebab semua perempuan... masa aku ke KL Sentral tu, aku naik gerabak wanita tu... setiap kali tren berhenti dekat setiap stesyen, ada saja lelaki yang naik gerabak wanita... dan setiap kali tu jugalah polis yang ada dalam gerabak tu kena minta diorang tukar gerabak.. dari pemerhatian aku, lelaki yang naik gerabak wanita tu semuanya adalah warga asing... warga Indonesia...


aku memang tak faham... kalau dari sticker yang pihak komuter lekat dekat gerabak wanita tu, dah memang tertulis 'UNTUK WANITA SAHAJA'... diorang bukan tulis dalam bahasa Melayu ja, ada sekali dalam bahasa Inggeris, Cina, India dan Arab... yang orang asing Indonesia yang salah naik gerabak ni, takkan diorang tak faham bahasa Melayu?? bahasa Melayu dengan bahasa Indonesia tak adalah berbeza sangat istilahnya... mungkin diorang tak guna istilah 'WANITA' untuk golongan wanita di negara mereka tapi takkan sampai tak faham langsung bahasa kita, kalau dah duduk Malaysia, kerja sini bagai... takkan tak pernah bercakap bahasa Melayu sampai tak faham istilah 'WANITA'?? takkan Malaysia perlu guna bahasa Indonesia, bahasa Myanmar, Vietnam, Bangladesh, Pakistan dan lain-lain, letak di setiap papan tanda supaya senang warga asing ni nak faham... masalahnya perlu ke letak bahasa-bahasa asing ni??


bukannya nak timbulkan isu warga asing tapi diorang ni at least perlu ada semangat hormat kalau nak duduk di negara orang lain... diorang kena cuba faham dan cuba ikut macam mana negara kita bergerak... bukannya datang sini, kerja sini tapi buat tak tahu pasal undang-undang kita... jadi berbalik soal salah naik gerabak tadi, diorang ni tak faham bahasa Melayu atau bahasa Inggeris (bahasa Cina, India dan Arab of courselah tak tahu, aku pun tak tahu) atau sengaja tak nak ambil tahu??



Tuesday, June 29, 2010

~~ShouLD I???~~

hurmmm selepas habis belajar ni, tak pernah hidup aku dalam kemurungan kecuali rindukan bucukku... hidup dalam keadaan yang sangat senang lenang dan goyang kaki.. 24 jam seari diisi dengan cuma makan, menonton t.v, menonton wayang dan tidur... indah bukan?? tapi hari ni tiba-tiba rasa serabut... bahkan selalu panas ja kat kawasan rumah ni, tetiba hujan pula hari ni, memahami perasaan aku agaknya... patutnya aku rasa gembira, tapi entah kenapa, perasaan gembira tu tak muncul... kenapa aku emosional sangat ni??


pagi tadi aku dapat call dari seseorang, offer kerja... well, of course lah aku yang apply dulu, hantar resume semua bagai... kerja sebagai retail supervisor di satu buktik pengantin... butik ni terletak di puchong... namanya?? rahsia... gila kau promote butik orang lebih-lebih... tapi aku tak pasti nak terima atau tidak kerja tu... bukan sebab kerja sebagai pekerja butik yang tak sesuai untuk pemegang ijazah macam aku... bukan sebab gaji yang mungkin tak 5 angka... tapi aku fikir pasal keluarga... kalau ikutkan aku, aku sikitpun tak kisah nak kerja apapun, partime pun ok bagi aku... sebab target aku, aku nak kerja apa-apa sampai aku dapat offer dari kerajaan, baru aku cabut... sebab aku nak kerja kerajaan yang bagi aku tu yang paling stabil... memandangkan susah nak dapat kerja, tambah-tambah kerja kerajaan, aku fikir nak bedal ja apapun dulu, asalkan poket tak kosong dan ada pengalaman kerja... tapi yang menjadikan aku ragu-ragu, adalah status keluarga...


pertamanya, adik aku nak sambung belajar ke pahang mulai 5 julai ni.. kalau ada dia di rumah, dialah yang tolong jaga, kemas dan buat apa-apa yang patut dalam rumah tu... tolong-tolong ayah aku buat kerja rumah... sekarang dia dah mula keluar rumah, tinggallah ayah aku seorang di rumah dengan kerja-kerja rumah... mak aku masih kerja dan adik lelaki aku masih sekolah.. so, diorang tak boleh lah nak tolong sangat buat kerja rumah waktu pagi, sebab memang dah tak ada dekat rumah...


keduanya, ayah aku memang dah kurang sihat, antara faktor kenapa dia bersara awal dari polis.. dia selalu pening-pening, urat selalu kejang bila terlalu panas atau sejuk... pernah banyak kali juga, dia langsung tak boleh nak bangun langsung,cuma mampu baring ja.. makan minum dah tak lalu.. nasi jarang makan, katanya payau mengunyah... dia lebih selesa makan roti... sebab tu lah, badan dia sangat kurus sekarang... ada beza masa dia dulu dan sekarang.. jalan pun dah slow walaupun usia baru 5o-an...


ketiganya, nenek sebelah ayah aku... dia dah tua, nyanyuk dan tak boleh berjalan... disebabkan tiada siapa nak jaga urusan makan minum dia semua, ayah aku adik beradik buat sistem giliran jaga nenek aku.. sorang sebulan... dan nak dijadikan cerita, bulan julai ni lah, turn keluarga aku balik... aku sikitpun tak ada masalah nak jaga nenek aku... dah berapa kali nenek aku tinggal kat rumah, aku ada tolong jaga dia... dia agak mencabar, mungkin sebab dia jenis rajin waktu sihat dulu, dia tak boleh duduk diam.. dia selalu mengengsot pergi sana-sini dalam rumah... kadang-kadang, dia carik-carikkan pampers dia, dalam keadaan dia yang basah lencun dengan air kencing atau najis dia tanpa pampers, dia mengengsot ke depan, ke dapur kadang-kadang ke bilik yang ada carpet... bayangkan kalau dia mengengsot dalam keadaan kotor macam tu, banyak kerja nak kena buat.. nak bersihkan dia, cuci rumah dan lain-lain... memang mencabar.. sebab tu mesti ada orang kena jaga nenek aku 24 jam,tak boleh tinggalkan dia sorang-sorang walaupun sekejap.. kalau terlepas pandang sikit, mesti dia dah hilang dari tempat tidur dia, mungkin bosan asyik baring...


tu yang aku risaukan... katalah aku terima kerja tu, boleh kah ayah aku nak jaga nenek aku sorang-sorang?? dulu sekurang-kurangnya, ada aku dan adik aku boleh tolong... kalau aku dengan adik aku tak ada kat rumah nanti, siapa nak tolong ayah aku jaga nenek aku waktu pagi sementara adik lelaki aku nak balik sekolah?? kadang-kadang ayah aku pun ada urusan, nak pergi medical check-up, pergi beli barang-barang dapur, uruskan hal rumah sewa dan lain-lain (well ketua keluarga memang banyak urusan nak kena settle)... kalau ayah aku tetiba pening, siapa nak jaga nenek aku?? ayah aku kalau dah pening, memang dah tak larat nak buat apapun, nak bangun berdiri pun kena berpegang pada dinding takpun di pimpin... mana tau time ayah aku tak sihat, nenek aku pula aktif mengengsot dalam rumah... siapa nak jaga dia, nak kemas dan bersihkan rumah??


sungguh aku tak tahu apa nak buat.. mungkin masa untuk aku bekerja belum sampai sekarang... apa patut aku buat??