Friday, December 17, 2010

~~APaM PisAnG~~


ni masalah utama saya bila berada di rumah.. saya suka masuk dapur, samada untuk isi perut dan terus isi sampai kembung atau merosakkan dapur hhehehe kelmarin, masa lepak-lepak depan tv, dalam pukul 4 petang macam tu, saya rasa nak mengunyah.. bukan sebab lapar tapi entah rasa nak mengunyah.. saya masuk dapur, mata ralit mencari makanan, yang ada cuma nasi dan roti.. nak makan nasi, tak rasa lapar, nak makan roti macam tak ada mood.. sekali terfikir, apa kata masak sesuatu buat kudapan sendiri?? mata melilau lagi cari apa yang ada, sekali saya ternampak bungkusan tepung masa buat kek nak raya haji dulu.. tengok banyak lagi, ada dua paket lagi.. buat kek nak?? buka buku resipi, tengok mana yang senang, sekali terasa sedap pula gambar apam pisang dalam buku resepi ni.. masuk lagi tengok, yeayy ada pisang!! check bahan, yeayy semua cukup!! terus bertapa dalam dapur, sejam lebih jugalah.. tapi puas hati, biarpun agak mendap,mungkin terlebih pisang ataupun tepung, tapi still lembut dan boleh dibuat kudapan seisi keluarga.. siap masak jam 8 malam, hari jam 6 petang dah habis... hahaha semua jenis kuat makan.. sesapa nak cuba, cubalah resipi bawah ni ... sumber dari majalah RASA..


Bahan:
-240gram tepung gandum
-240gram gula pasir.
-2 sudu makan soda bikarbonat
-500gram pisang (dilenyek)

-4 biji telur
-50ml minyak masak
-1/4 sudu teh esen vanila


Cara:
-Pecahkan telur dan pukul dengan gula.
-Masukkan tepung dan soda bikarbonat, pukul lagi sampai sebati.
-Masukkan pisang yang siap dilenyek, esen vanila dan minyak masak, pukul lagi sampai sebati.
-Masukkan adunan dalam loyang kemudian kukus.
-Siap untuk di hidang dan di santap>

No comments:

Post a Comment