Friday, December 30, 2011

~~ALL BraNd New!!~~

hujung-hujung disember macam ni, semua dah mula bercakap pasal tahun baru kan?? saya pun nak cakap juga dalam entri saya, biarlah kan.... cliche tetap cliche ;P dalam minggu ni, banyak benda baru yang saya buat, antaranya saya kini sudah berambut pendek.... saya simpan rambut dulu agak lama, almost 2 years... tetapi secara tiba-tiba saya rasa macam rambut pendek pun macam cool juga, semua sebab Running Man... saya tengok Ji Hyo dalam Running Man tu, dia poting pendek rambut dia, nampak comel ja.. saya pun nak comel juga!! makanya, saya pun potong rambut saya dengan berilhamkan Ji Hyo Running Man... Thus, if Ji Hyo could read this entry, please come to Malaysia, shoot Running Man at here for at least one episode because I've already chopped my hair just like your style sweetie~


perkara kedua baru yang saya buat semalam ialah saya dah tukar broadband baru.. kesian broadband lama saya... tak ada masalah sebenarnya dengan broadband lama saya, kekal memberikan perkhidmatan terbaik walaupun dah 5 tahun bersama saya, sejak saya masuk universiti lagi... the only reason why I've changed it, is because my mom... mak saya bising kata buat apa membazir broadband pakej lama maha
l-mahal sedangkan pakej sekarang lebih murah?? well, broadband saya adalah generasi pertama dengan kabel yang panjang tu, tak macam sekarang dah macam pendrive... harganya rm128, sedangkan pakej sekarang boleh dapat dalam rm68 ja... jimat banyak kan?? yea baik, memandangkan lepas ni, saya yang kena bayar sendiri broadband saya, semalam saya dah tukar... pertama kali guna, lancar ja.... kita tengok perkembangannya 5 bulan dari sekarang...

Tuesday, December 13, 2011

~~SaMa JerKKK~~

saya bukanlah peminat setia atau kipas susah mati dua penyanyi ni... diorang buat persembahan ke apa ke, saya tak ambil pusinglah uolsss.... tidaklah membenci separuh mati, cuma saya kurang minat ja, saya ok ja dengar lagu-lagu diorang tapi tak fanatik.... dek kerana saya separuh mati melayan variety show dari korea yang terkini 'Running Man' macam saya ceritakan di entri sebelum ni, kerap pula si lizzy dari kumpulan after school dari korea ni muncul dalam show tu... kumpulan after school kurang popular kat Malaysia ni berbanding Suju, SNSD, WonderGirls dan lain-lain tapi buat sesiapa yang suka tengok program-program, drama-drama dan apa saja yang berkaitan dengan Korea, mesti pernah dengar kan kumpulan After School ni?? suka ja tengok dia, sebab dia energetik *mungkin sebab group dia memang dilatih untuk menari so banyak tenaga* dan antara orang penting nak tolong settlekan mission berbanding 'oppa-oppa' nya yang lain hehhehee dan disebabkan dia sering muncul juga, terasa muka dia ni macam iras seseorang... biarpun ni mukanya selepas dibedah plastiknya, tetapi sama macam muka seorang penyanyi Malaysia ja, Shila Amzah... sokong tak pendapat saya?? ke saya ja yang berangan seorang diri di pagi hari???
notakaki:// mungkin betul orang kata, antara tanda-tanda besar dunia nak kiamat ialah wajah-wajah pelbagai kaum yang berbeza akan nampak sama ja di hujung-hujung zaman....

Sunday, December 11, 2011

~~LunaR EcLipSe~~

~~PenDinG!~~

saya boleh diibaratkan seperti sebuah laptop yang hang hampir sebulan... segala benda jadi pending hehehehe banyak benda yang berlaku dalam tempoh saya tak blogging ni.... for this time being, my time is being filled with movies!! itu ja yang saya boleh cakap kenapa saya dah jarang online sejak kebelakangan ni... saya juga dah jarang buka fb or twitter... saya rasa bosan dengan dua laman sosial ni... sama ja kaedahnya, wissss!! jadi, masa saya lebih terisi dengan kerja-kerja rumah dan yea saya buka laptop untuk tengok movie sahaja heheehe buat masa ni saya tengah ketagih dengan 2 siri realiti dari korea, adik saya yang ajar tengok benda ni.... saya dah habis 1 siri realiti, sekarang tengah fokus pada yang satu lagi....

siri yang dah habis tengok ni dinamakan family outing... lebih kepada macam mana nak sara diri dalam kawasan kampung, kena jadi nelayan, kena jadi pengembala kambing dan buat kerja-kerja kampung.... dalam masa yang sama, ada game yang menarik... kelakar sangat... paling suka kim soo ro dan yoo jae suk!! siri ni ditamatkan tahun 2010 dan ada 85 episod kesemuanya.... satu siri ada berpuluh-puluh episod, manalah saya tak ada masa nak online kan?? sibuk tengok realiti show ja ;)

siri realiti yang saya tengah fokus sekarang ni ialah running man.... kelakar jugak dan lebih kepada macam mana nak selesaikan mission... kalau tak kena denda... siri ni juga masih on progress di korea sana, setakat ni dah ada 72 episod and still running... paling suka kang gary and again yoo jae suk.... seriously, yoo jae suk ni tak nak datang malaysia kah?? dia seorang pengantara di korea dan kelakar sangat orangnya!!!

p/s saya sedang tak sabar tunggu gambar pertunangan saya.... ehh saya dah tunang??!! yea, I'm engaged on 2nd dec ago and I'll update you guys with the photos later ;)

Wednesday, November 16, 2011

~~KeSiaN SoTonG!~~

bukan kali pertama saya mencuci sotong.. sotonglah antara makanan basah yang senang dicuci jika nak dibandingkan dengan ikan dan ayam... cuma buang tulang lutsinar, dakwat hitam dan isi perot *kalau saya yang cuci sotong, dari elok dia bulat jadi kering kontang* saya buang habis isi perot dia...ntah rasa macam geli ja?? hehehhee tengah cuci sotong tadi, ada seekor sotong ni macam ada sesuatu dalam perot dia... saya godek pakai hujung pisau tapi susah pula isi dalam tu nak keluar, macam melekat dan keras... saya guna jari pula, rasa kasar... ehh apakah?? still, saya godek juga pakai jari... sekali keluar ikan kecil daaaa *tak tahu ikan apa, tapi kecil, ikan sardin kot*... ikan tu macam sedang mereput, dah lunyai dah tapi still ada rupa ikan cuma mereputlah... menjerit jugalah saya bila ikan tu keluar dari perot sotong, my first time ever!! rasa geli pun ada bila pegang ikan yang separa lunyai tu huhuhuhu kesian sotong, tak sempat hadam makanan dia, dah kena bawa naik darat... moral of the story: inilah dia kitaran makanan, sotong makan ikan, kita makan sotong....

Tuesday, November 15, 2011

~~MasTeRCheF~~

memandangkan saya sangat lapang bermula semalam, bonda saya telah mengamanahkan saya untuk memasak santapan pada hari ni... yalah tu, bukan hari ni ja, untuk hari-hari akan datang pun, saya yang kena masak kan, mak?? yea, tak apa, saya free.... wehooo!! dari semalam lagi bonda saya telah mengeluarkan beberapa jenis ilham masakan daging... daging korban yang kami dapat, tak sangka banyak juga... alhamdulillah rezeki, terima kasih pada yang bagi... ingat nak habiskan hari ni, takut simpan lama-lama, rasa daging dah tak sedap... macam-macam resipi daging bonda saya sebut, masak kicap, masak paprik, gulai dan lain-lain... tetiba bonda saya cakap dia mengidam sup daging... oh ok.. itu ja?? 5 minit boleh siap sup daging tu kan?? dalam masa yang sama juga, lidah saya idamkan air asam... air asam kalau campur dengan sup daging, voilah!! so, tadi saya dah siap masak sup daging dan air asam, menu kami untuk hari ini... tengah buat air asam tadi, lidah saya kecur... tak tahan sangat-sangat dah dengan godaan di depan mata... siap ja air asam, saya curi daging sepotong, potong kecil-kecil, siram dengan air asam, makan macam sup tu... perghhhh syurga!! saya sukakannya!! memang boleh tambah daging tadi, tapi fikir orang lain kempunan bila saya habiskan daging, cepat-cepat basuh pinggan dan tinggalkan dapur! godaan!

kalau nak diikutkan sebenarnya, saya banyak benda tak makan... saya tak makan petai, tapai, air asam, seafood dan lain-lain.. bila saya berhijrah ke Kuala Lumpur, tinggal di universiti, saya belajar makan banyak benda... persek
itaran membuatkan kita berubah kan?? sejarah air asam dan saya bermula bila saya singgah makan di Wisma UNIKEB, Universiti Kebangsaan Malaysia, universiti saya hehehe ada pakcik ni menyediakan pelbagai jenis makanan yang sedap-sedap... dari lauk-pauk makanan harian, bihun sup, bakso, mee kari, nasi ayam hinggalah ikan dan ayam bakar serta air asam... jangan main-main, tengahari dah ada ikan dan ayam bakar ok?? saya cuba makan dan besoknya saya datang lagi dan hari-hari berikutnya juga saya datang lagi... menu yang sama, cuma nasi kosong, ikan bakar dan air asam... pakcik, air asam mu yang terbaik!! tapi sekarang, saya dah buat sendiri hehehhe

Sunday, November 6, 2011

~~HoLd YouR TriGGErS!!~~

alright, happy eid people!! how's your celebration?? I guess you guys have the same routine like usual, meeting relatives, eat and have a great time with your family members... or perhaps you have to work or do your assignments or study for your final exam *things that I should do, but sorry later!* hahahhaa what about me?? this is unbelievable!! all my family members are actively participated on our grand gotong-royong ever!! yes, on eid day, how's that?? funny is it?? people do the house chores before celebration while we are doing it during celebrations... you have a great time?? ohh yes, so do my family and I, just more FUN!!

so, we met our old books, clothes and toys!! seriously, I'll never realized that we have such amazing toys before!! we had played cooking, act like a doctor running the operations, bowling, guns and bullet are everywhere, guess we are the old cowboys previously and lots more!! what did I love the most?? of course guns and bullets!! more triggers baby!! hahahahaha so each of us, three sibling took one and we did played like we are the army... stupid!! we are not that age already but still we have fun playing it!! guess we should try paintball... among all of us, I have about 4 guns by my own... why?? because I saw it first!!! yeahhh, and I've put my brother's old helmet as well, it's a kid one but it fits my head!! serious! no joke!! hahahaha

my guns!!!
my safety helmet... what?? we are having war, we need helmet!!

Thursday, October 27, 2011

~~DisneY PrinCessEs ComE ALive!!~~

who don't like the Disney series?? I believe everybody do love it so much isn't it?? I was dying to be one of the Disney Princesses when I was kid... Each time I'm watching the series, I will imagine myself as the heroine of the series, suffer at the beginning of my story and then a prince come to my life and finally we live happily ever after... it is so sweet right?? I believe each girls in this world do have the same imagination... well, who don't want to be a princess?? here comes the story, a genius artist was having his exhibition about these Disney Princesses.. he draw them back but he did add the actual features of human being into his drawings... he used his fully imagination to make these princesses to come alive... look further on this drawing, hot isn't it?? No wonder people are always jealous of them in their series.. and they do deserve their prince as well...

my favorite goes to Jasmine from Aladdin series!! goshhh, she's gorgeous!!!

Tuesday, October 25, 2011

~~I Get ReaL Mad WheN~~

my last post was on 15th Oct, it is officially that I only post my entry once a week, is it?? so nice, I've always do things based on schedule, perfect!! I was on my Twitter few minutes ago and there is something trending that caught my eyes... so,I was thinking if I could post the trending into my Twitter account, why not in my blog home?? so, here it is... it's about what will makes you get really mad?? and these are my top ten answers:

I get real mad when:
1) people act nice to me but badmouth at my back... you such a big bad mouth ever and I know who you are!! I was a social studies student, I learned Linguistics and I also do learned human!! so please, stop being fake!!
2) I was about to sleep or do something and then suddenly my phone rings or vibrates.. uh, bad tim
e!!
3) people act like 'lalang'... hello, can't you just speak out your opinions?? why do you have to follow people around you??!!
4) people who always rely on us... they are lame!! act superb but nothing...
5) people with their thoughts that they are always right.. hello, the world is spinning and so do you..
6) I am doing my stuffs and suddenly my things are gone... where the hell it goes??
7) I speak little, so don't speak too much to me... you will only get my smile as a respond..
8) when I ask and they are asking
me back... ohh yucks! I hate long conversation and with none answer..
9) people always arrogant about themselves: I'm beautiful, I'm hot and bla bla bla... yeah right,
you are just a woman not a lady!!
10) when I text to people and they take lots of time to reply.... hohohoho you may create a next world war...

so that's it... what's your answer??

Saturday, October 15, 2011

~~ReAL StEEL~~

huisshhh penat separuh mati semenjak dua menjak ni.... frankly speaking, if I were given choices, I prefer practicum than attending classes and do the assignments!! goshhh... penat giler!!! well, jadual dia sama ja, pukul 1.30 petang dah boleh balik, macam standard sekolah harian biasa... tapi tak tau kenapa, penat pergi kelas berganda dari penat mengajar budak-budak... malas kot~~ huhuhu seminggu lepas praktikum, hidup saya kembali serabut! kerja banyak dan tak pernah menyusut, bukan merungut tapi kenyataan uolss! jadi, buat mereka di luar sana, yang nak apply kpli in the future, think twice.. hanya orang-orang yang mempunyai real steel ja, macam saya yang boleh bertahan.. tengok, tinggal lagi 2 bulan lagi then konvo kpli pulak.. heehhehe jeles?? don't be darls!!

how busy I am won't stop me to do my favorite stuffs... I've just got back from watching REAL STEEL... I thought it will be a normal and cliche action movie, but this one is different.. you gonna have to watch this, trust me it is valuable... you won't regret!! ok, now I want to pet my own ATOM!! who wants to sell him for me?? please!! I'm gonna end my entry with this trailer.. see you guyss soon... TC ;)

Sunday, October 2, 2011

~~My LovE NoTe to My LovE~~



I woke up at ten am, check my phone.... I've make a phone call to him 'wake up, we've got claz'.. then he will arrived to pick me up 30 minutes later... in the class, we are studying and playing somehow until the classes end.. then, grab our lunch, went to dectar, make chaos over there... went there, went here all together just him and me... I've went everywhere with him and I did everything with him... that was before, a year before...

now, I woke up at 5 am, I still woke him up for schools... I've went to my class, and he went to his class, separately... I've went camping, he went camping, separately... I took my lunch, he took his, separately... there is still jokes and fights but in a separate way... we were always together before, 24/7... but now we only met for once for 2-3 months... you know, the current situation is totally different than before.. we are now separating, moving as a solo person and I do missing him... how I wish he's here, besides me as usual..

Tuesday, September 20, 2011

~~SuP sayuR~~

sup sayur paling best!!! lepas tu kedua best dan seterusnya best ialah sup cendawan, sup ayam tambah keju!! goshhh!! lama sangat tak makan sup.. asyik makan tomyam ja, sampai tomyam pun naik jemu tengok muka saya.. so, tadi kononnya nak beli telur ja, tetiba nampak paket sup sayur adabi tu... macam menggiurkan ja.. ambil sepeket dengan bahan-bahan sayur yang lain... balik terus potong dan masak... dan sekarang sup sayur saya sedia dimakan!! panas lagi uolssss

tadaa!!!~~

Monday, September 19, 2011

~~PecaH RuMaH!!!~~


tolong!! tolong!! tolong!!! kitorang berempat tak pernah menganggu orang lain dan orang sekitar pun dekat Parit Buntar ni, tapi kenapa kami yang dijadikan sasaran?? apa dosa kami?? apa salah kami?? dahlah semuanya anak-anak dara dan mak dara, kenapa kami diperlakukan sebegini kejam?? siapa nak tanggung susah payah kami berlari?? penat?? semuanya?? orang tu pula senang-senang ja blah dari tempat kejadian dengan senang hati kan?? habis kitorang?? macam ni kisahnya... dalam pukul 8.00 malam macam tu, saya dan Sis B dah dengar macam-macam kat luar rumah tu... bunyi orang jalan, bunyi orang tutup pintu dan lain-lain... yang kemuncaknya, baru beberapa minit yang lepas... kejadian yang meruntun jiwa dan degupan jantung yang mendadak.... ketika kejadian, Sis N memang dah duduk dalam bilik, tinggallah saya, Sis B dan Miss Y di ruang tamu rumah sewa ni.. bila dah dengar macam-macam, jadi alert lah kan?? saya sebagai tukang pemantau pun berapa kali dok ushar di sebalik tirai langsir nak tengok luar rumah... tetiba dengar bunyi grill rumah macam orang nak buka... siapa lagi nak buka time malam-malam macam ni?? dahlah semua orang dah ada dalam rumah, siapa pula nak masuk rumah kami kan?? bila dengar bunyi macam tu, yang dekat sangat tu, tunggu lagi???!! berlarilah tiga-tiga dara ni masuk bilik Sis N... siap tutup pintu nak kunci lagi... saya siap bawa handphone, u know kecemasan.. Sis B dengan Sis N pengawal pintu... Miss Y dengan pen di tangan, lagak guru sejati... senyap, semua senyap... semua takut dan menggeletar... Sis N tak puas hati, dia tengok balik tirai langsir pula... 'Ohh, abang polis sebelah ni, dia dok angakat barang, nak balik kampung kot!!' Hekkk?? takkan abang polis tu langgar pintu kuat sangat?? yang penting, kenapa menakutkan kami?? tak pasal-pasal berlari lintang-pukang kami berempat...

Friday, September 16, 2011

~~PuDiNg Roti MarBLe~~


phhhewwww... apa yang anda lakukan di hari cuti?? hari ni pula cuti sempena Hari Malaysia, dengar kata shopping complex semua pack.. huhuhu apa pula saya buat hari ni?? yeahh, pagi tadi online jap, tengah-tengah online saya jumpa satu blog pasal makanan, omo entri baru dia memukau selera... saya rasa macam saya rajin dan nak cuba, so saya keluar beli barang lepas zohor dan mula buat.. apa makanan berselera yang saya suka sangat tu?? puding roti marble jahhh... hahahhaha thanks mama jun, it's nice!!

Bahan-bahan:
- 4 keping roti
- 3 1/2 cawan air
- 800 gram serbuk agar-agar
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 2 sudu besar margerin
- 2 biji telur
- 2 sudu besar serbuk koko

Cara memasak:
- Masukkan 3 cawan air, 800 gram serbuk agar-agar dan 1/2
cawan gula ke dalam periuk.
Didihkan.
- Blend 4 keping roti, 2 biji telur, 1/2 cawan susu pekat, 170 ml
susu cair dan 1/2 cawan air
(balance air tadi)
- Yang diblend tadi masukkan ke dalam periuk, kacau sampai
mendidih.

- Matikan api bila sudah mendidih.
- Bahagikan kepada 2, satu biar warna kekal asli, satu lagi
masukkan serbuk koko, kacau sampai
sebati.
- Masukkan kedua-duanya dalam loyang secara berselang-seli.
- Biar sejuk, masukkan dalam peti sejuk dan siap untuk
dimakan ;)

~~AgaK LaMa~~




yeahh quite some time, I did not listening to Malays songs.. racist?? no, it is not about racist, but for this time being, I prefer to listen English songs..hahahha last time I've listen to Malay songs is.......... well, you can say about two years ago... dangg!! yeah, I've told you, I was!! so this entry is to show you guys that my support towards Malaysian songs never ends... eventhough, I did not listen for it for about two years... how come I created this post?? well, I'm doing my work, I fell kind of boring when I kept listening to the same latest English songs.. so I've browsed up my folder in my lappy and I've played all the Malay songs in the folder.. and then suddenly, this song came up.. do you know how much I love Fabulous Cats *one of great Malaysian group* before?? so this video and this song is one of my favorite when I was addicted to Malay songs before... listen for it guys, enjoy the song and I hope you will love it... SELAMAT HARI MALAYSIA!!!

Sunday, September 4, 2011

~~SomEtiMeS ReaLiTy doeS KiLLeD~~


if you can view my facebook or my twitter account currently, you might can see my updates... everything is about my disappointment... disappointment of what?? well, the holidays had come to ends and I have to go back to the school... making my emotion worst is the messages, mails and phone calls from my supervisor which keep asking me the timetable after the break... and the result had turns out that she will come by this Tuesday, which is a day after tomorrow... yeahh I'm ok with that but the point is, should she come by so quick?? I'm still having complication in accepting that the holidays had end, and now this surprising news.. goshh how I wish we are still connecting by using message in bottles or smoke signal so she can come by a bit late as her messages will be replied relatively late... so what's next?? what else, I have started come through the textbook, rph and so on and I also had start typing!!
# current mode: I'm grieving!! sometimes reality does killed!

Friday, September 2, 2011

~~PytHoN in a pooL!!~~


A woman who dived into the pool spotted the enormous snake resting under a steel ladder on Tuesday, national news agency Bernama reported.

Eight other people, including children, were swimming in the pool at the club in Seremban town, some 60 kilometres (37 miles) from the capital Kuala Lumpur, when the alarm was raised, it said.

The club's management called the fire department, which removed the python. No one was injured.

Bernama quoted a fire department spokesman as saying the snake may have slipped into the pool from nearby bushes to cool itself, as the weather was hot.

Pythons are common in tropical Malaysia, but attacks on humans are rare. It was not immediately clear what type of python was in the swimming pool, but the reticulated python can grow to more than eight metres in length.

# well, it's no longer Crocodile in the serene water, it's now python people!!! it's python!! goshhh how scaryyy ;(

Wednesday, August 31, 2011

~~My MerDekA DreAm~~

now, be serious everyone... I have something to share with you guyss... I am seriously mad with these immoral immigrants!! so stupid and low minded!! grrrrrrrr..... here comes the story... on the way to Kuala Lumpur, my family and I have a break at this one Nasi Kandar store.. we ordered nasi kandar, roti canai, mee goreng mamak and of course the teh tarik, Malaysian favourite drink... we are having our meal and the store was pack with people including the immigrants.. I could see the store are 85% full of them much more than Malaysian... well, it's Raya after all, where else should Malaysian be if not visiting their relatives... back to the story, while we are eating, I could see two male immigrants are having their meals... there is one Chinese young lady with her short pant is in line, queuing to pay for her roti canai nearby the male immigrants' table.. and these two male immigrants are non-stop looking for this Chinese's fair legs from toe to thigh!!! while they are watching the Chinese's legs, they keep talking to each other and laughing... damn these immigrants!!! I am sure they have something bad in their minds!! you immoral immigrants, get back to your country and leave our precious land immediately!! you have no use to be here unless destroying our land... you are the reason on our rising crime reports, the rape issues, the murderer issue, kidnapping reports and others... how I wish these immoral immigrants *except the good ones with the good intentions* go back to their homeland and then only our land will be MERDEKA... happy merdeka day MALAYSIA!! tanah tumpahnya darahku..

~~HaLLo KuaLa LumPuR!!~~

another different thing that my family and I doing is having our Raya at Kuala Lumpur!!! hahahahahaha well, my grandmom is not so well, she is having her treatment at Kuala Lumpur and she cannot traveling for this time being... so, we have decided to gather at my aunt's house at Klang... who says the highway is smooth on 2nd day raya?? yeahh, it's quite smooth but still millions of cars on board!! heyy don't they go and raya or something?? why do they have to travel?? grrrrrrr......... ok, the most exciting part of raya in Kuala Lumpur is the cookies box from our Yang Dipertua Agong!!! my siblings and I were like 'WHAT!!!!???' how come the box is at my aunt's house?? why and why?? it is so surprising man!! I'm telling you, my first time seeing this after 24 years breathing in this world!!! the box is blue with the raya wishes and pictures of Yang dipertua Agong and his wife... inside it, there are four boxes with different four cookies which are nicely made... how to get this?? yeahh, you have to go to the rumah terbuka Yang Dipertua Agong yesterday and you will definitely having this as souvenir... what?? you've missed it??!! yeah, so do I!!! perhaps we shall try our luck next year!! have some snap of this surprising box peeps... I'm sure you wanna have it too right?? It's come from our head of government ok??
the box

the cookies

and us!! hahaaha

~~SeLamaT haRi RayA!!~~



hello loves!! fuhhh kinda busy lately, I have no time to open up my lappy, connect my maxis broadband, facebooking, tweet tweet and lots more... that's why we call it 'RAYA', because once in blue moon, we will get more busier baking cakes, baking cookies, packing duit raya yehaaa *wasn't me who giving the duit raya, I'm just helping my mom, putting it in the colourful envelopes* and also we are so busy arranging the house, iron the new clothes and so on so forth... amazing!! the preparation was so awesome!! in the meanwhile, the preparation at my house was amazing but most of the cookies, the clothes and the rest are well 'tunjuk' one... including the ketupat, also the 'tunjuk' ones!! hahahha trust me, my house never make our own lemang or ketupat, my mom usually ordered it from someone then we will serve it.. as simple as that!! my mom style hahahaha this year is a bit different, I don't ever know why I am so diligent... I've got back last Friday, I arrived at my home at the evening around 1.30pm.. then, my mom asked me to accompany her to TESCO buying some groceries for raya and I've ended up buying some cookies stuff hahahaha right after I arrived at the house, around 4pm, I've started baking my cookies... the funny thing is, I've never made this cookies!! I've did it all alone, my mom just looking while my dad keep asking when will I finished baking?? goshh, baking cookies took so much time!! I've finished it around 11pm!!! and trust me, I did it ALONE!! no help from anybody at all!! luckily, my parents did love it!! it's a traditional cookies, I've watched it in one of Raya tv program's at TV3... the cookies are called 'BISKUT SAMPAN'... nobody in my family know how to do the cookies and they kept questioning me 'how do you know about this cookies?' and so on.. but when I've showed it to my grandmom, she's proudly saying 'ohhhh kuih sampan!!! lama tak tengok!!!' ohh yeahh, I'm traditional enough!! I should live around 50's - 60's era with saloma, P. Ramlee and be my grandmom's bff!!

*the cookies are well-eaten!! everybody love it and my grandmom ask me to sell it next year.... what???!! SELAMAT HARI RAYA pe
eps!!

mi familia in red theme



my 1st kuih raya aka biskut sampan ;)

Monday, August 29, 2011

~~BerSaBaR deNgaN siKaP buRuK IsterI~~

Allah SWT berfirman dalam surah ar-Rum ayat 21 bermaksud: Dan di antara tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmat-Nya, bahawa ia menciptakan untuk kamu (wahai golongan lelaki), isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikannya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang yang berfikir.

Dalam ayat ini dijelaskan matlamat pernikahan bagi mencapai ketenangan jiwa, cinta dan kasih sayang. Semua ini berkaitan dengan rohani bukan jasmani. Jika matlamat itu diabaikan, rumah tangga tidak bernilai dan pernikahan antara dua insan hanyalah pertemuan dua tubuh, sedangkan roh (jiwa) keduanya berjauhan.

Syariat Islam mewajibkan suami memenuhi tuntutan jasmani bagi isterinya seperti nafkah, pakaian, tempat tinggal, ubat-ubatan dan lain-lain. Tuntutan isteri mestilah sesuai dengan keadaan suami. Kemudian syariat Islam tidak mengabaikan hak isteri dari sudut kerohaniannya kerana manusia tidak dinamakan manusia kecuali dengan adanya roh.

Tetapi ramai kalangan suami yang salah anggap, di mana mereka menyangka kewajipan mereka terhadap isteri hanyalah memberi nafkah, pakaian dan tempat tinggal. Tidak ada lagi kewajipan mereka selain daripada itu kerana mereka lupa bahawa wanita berhajat, bahkan lebih berhajat kepada kata-kata yang baik, senyuman manis, sentuhan kasih sa-yang, ciuman yang menyenangkan, perilaku yang lemah lembut dan gurauan yang menyenangkan hati, menghilangkan dukacita serta membahagiakan hidup. Semua ini sangat diperlukan wanita sebagai mana mereka berhajat kepada pakaian, nafkah, tempat tinggal dan keperluan material yang lain.

Imam al-Ghazali menyebut sebahagian hak suami isteri dan adab bergaul dalam rumah tangga dan dia menyatakan jika hak dan adab bergaul itu tidak diwujudkan dalam rumah tangga, maka rumah tangga akan hancur. Antara adab dinyatakan al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW ialah:

Berakhlak mulia di hadapan isteri dan bersabar dengan sikap buruknya.
Allah SWT berfirman dalam surah an-Nisa’ ayat 19 bermaksud: “Dan bergaullah dengan mereka dengan makruf (baik).

Imam al-Ghazali berkata: Ketahuilah bukanlah seseorang itu disebut berakhlak mulia kalau dia hanya menahan diri daripada menyakiti wanita, tetapi yang dimaksudkan dengan berakhlak mulia ialah orang yang menanggung keburukannya, dan lemah lembut kepada wanita ketika wanita berkeras dan marah.”

Hendaklah bergurau dengan isteri sebagai mana yang disebut Imam al-Ghazali: “Suami hendaklah bergurau dan bermain-main kerana ia akan menyenangkan hati wanita. Contohnya, meskipun Umar keras dan tegas peribadinya, namun beliau berkata: Sewajarnya suami seperti anak kecil, tetapi jika anggota keluarganya menghendaki sesuatu daripadanya, mereka mendapati dirinya seorang lelaki.” Demikianlah, Wallahua’lam.

~ Bersama Ustaz Zahazan Mohamed

Thursday, August 11, 2011

~~ReKoD SeMinGGu~~


dah berjuta orang buat rekod, siap masuk buku lagi... tapi rekod saya yang paling terbaik *saya rasa* sebab tak ada siapa pun boleh buat atau menandingi saya *kot*... minggu ni macam menggalakkan pencapaian rekod saya.. minggu ni, sekolah praktikum saya ada ujian dari selasa sampailah khamis, hari-hari yang saya ada kelas.. dah bila ada ujian, bebaslah saya dari P & P minggu ni... apa ja boleh saya buat dalam bilik guru?? selain dari mengadap buku teks, teacher's guide, hsp, buku rekod , file praktikum dan lain-lain yang berkenaan.... minggu ni pula ditambah dengan cuaca yang sepoi-sepoi bahasa, macam menambahkan lagi potensi mencipta rekod... minggu ni kerap pula hujannya di Parit Buntar ni.... dahlah P & P tak berjalan, kalau saya menjaga kelas waktu ujian pun, apa sangat yang saya boleh buat?? habis ronda pusing kelas, saya duduk ushar budak-budak jawab soalan, lepas tu ronda balik... hurmmm bosan~~ mulut tak berhenti menguap uolsss... bila dah tak ada kerja, rasa bosan buat rangka lesson plan, saya letak kepala atas meja kejap ja, then sedar balik tengok dah 5 minit saya hilang ke dunia fantasi... itu rekod hari selasa, hari pertama ujian.... dan semalam, selesai rangka lesson plan untuk hari isnin minggu depan, saya rasa penat, rehat kejaplah kononnya... sekali tersedar, dah 30 minit saya 'rehat'... wallaweyhhhh!! rekod kian bercambah!!! sebab tu saya kata tak ada siapa boleh tandingi saya buat rekod sebegini... mari kita tunggu dan lihat hari ni pula, mana tau rekod kian bercambah jadi sejam ke dua jam ke.... hahahahhaha melampau~~!!!

Friday, August 5, 2011

~~UkuR JaRi~~

semalam, saya ada terima mesej dari yang tercintaku... macam biasalah, mesej cinta yang biasa... tanya itu ini, dah makan ka belum, buat apa... melalut sikit, yang tercintaku bagitau, 'mak tanya bila nak ukur jari??' hehehehe dah nak ukur jarilah uolssss!!!

*itu ja entrinya hahahahha

~~ CeriTa LucU~~


minggu pertama berpuasa, macam-macam karenah budak-budak sekolah praktikum saya boleh lihat hahahhaa kelakar... ada juga benda-benda yang saya pernah buat masa sekolah dulu hehhehe saya baru ja selesai masuk kelas PJK tahun 2, dah kelas PJK, blurr lah juga pada mulanya, apa aktiviti yang sesuai untuk saya buat dalam kelas... takkan nak biar diorang main tengah padang, confirm lembik macam sotong lepas tu kan?? fikir punya fikir, saya buat 'Chicken Dance'.. hahahha budak-budak suka!! budak-budak mana yang tak suka main kan?? buat 2-3 kali, fikir takut diorang penat, saya gerak ke aktiviti melukis plak... bagusnya, budak-budak ni mendengar kata, obedient habis.. so, bila cikgu-cikgu senior lalu tepi kelas saya, tengok kelas diam ja, maknanya classroom control saya tu ok lah kan?? hahahha

berkongsi cerita lucu mengenai budak-budak di bawah jagaan saya dalam subjek Bahasa Inggeris.. saya buat tema World of Stories, saya bawa dan ceritakan kepada budak-budak year 3 pasal 'The Travelling Musicians'.. saya gariskan perkataan-perkataan yang sukar, supaya senang nak bagi maksud kat budak-budak dan diorang boleh faham isi cerita tu dengan lebih baik.. dah garis, keluarkan semua, saya tanya satu perkataan ni.. 'What is the meaning of cottage?'.. berlumba diorang meneka walaupun diorang tak dapat gambaran sebenarnya... lokasi tempat sekolah saya yang pedalaman, bahasa Inggeris adalah sesuatu yang asing buat diri budak-budak ni.. tak hairanlah kalau bila diorang meneka maksud perkataan, jauh menyimpang... balik maksud 'cottage' tu tadi, dah bising meneka semua, seorang budak lelaki ni masuk cakap 'K0t* ek teacher??' huishhhh~~ sentap mak uolsss!! mungkin disebabkan bunyi yang sama dengan perkataan cottage tu, terus dia teka macam tu kan... terus keluar bahasa Melayu, 'bukanlah Ijat, ni maksudnya rumah yang kecil..' sambil tunjuk gambar cottage tu... apa lagi, berdekahlah kawan-kawan dia yang lain.. tulah budak-budak, main teka ja... gambar ada, tapi diorang tengok gitu jalah.. haisshhh budak-budak ni... terkejut teacher..

Sunday, July 31, 2011

~~SeLamaT BerPuasA~~


sekiranya malam ni dah nampak anak bulan, makanya besok bermulalah ibadah puasa buat semua umat Islam di planet bumi ni.. saya mengambil kesempatan untuk mengucapakan selamat berpuasa buat semua muslimin dan muslimat seluruh dunia.. semoga kita peroleh segala kebaikannya dan semakin kuat dengan segala cabaran dan utuh sebagai khalifah muka bumi... selamat berpuasa sekali lagi...

~~aDa SediKiT RasA BimBanG~~

selama 24 tahun bernafas di muka bumi ni, selepas boleh berfikir secara logik dan waras, saya ada sedikit rasa bimbang apabila berfikir mengenai diri sendiri... dari sekolah lagi, perjalanan hidup saya dirasakan lancar, saya tak ada masa pun nak berlengah... saya nyatakan secara terperinci di sini, saya masa sekolah dulu, nak dikatakan bijak, taklah juga, orang kata biasa saja... tapi masa di tingkatan 4 dan 5, saya ada rasa bosan menimba ilmu... hasilnya, result spm cukup-cukup makan tapi taklah sampai gagal... parents suruh sambung form 6, masa tu saya dah lemah semangat.. apa kelas form 6 hati saya kata.. tapi saya buat juga hasilnya saya sampai ke universiti... masuk universiti, reslut exam tak pernah konsisten tapi taklah sampai gagal jua... cukup untuk meneruskan pengajian... hasilnya, saya berjaya juga pegang pointer 3 something masa konvo walaupun tak pernah dapat dekan kan?? sibuk mencari jalan, cari kerja, tak sampai 4 bulan, saya dipanggil masuk sambung kpli walaupun masa buat ujian M-test, Tuhan ja yang tahu saya tak yakin lulus... sangat lah susah untuk tahap biasa saya... dah sambung kpli, sekarang tinggal berapa bulan ja lagi nak habiskan kursus... walaupun saya tahap biasa, taklah jua terlintas di hati nak mengulang apa-apa dalam hidup... dan jumaat lepas pun, keluarga saya dan keluarga yang tercinta saya sudah mula berkira-kira dan ada kata putusnya.. biarpun saya gembira tak terkata kerana perjalanan hidup saya sebegitu lancar dan tiada halangan yang berat menimpa, ada juga rasa bimbang... sekarang mungkin lancar saja perjalanan hidup saya, bagaimana nasib saya 20 tahun akan datang?? huhuhu mohon dipermudahkan hidup saya dan insan-insan kesayangan saya buat selama-lamanya... aminnn~~ buat yang tercintaku, I do!! I love you with all my heart and I want to live with you for the rest of my life...

~~8 miNggU LaGi~~

minggu ni minggu pertama saya pulang ke rumah selepas 3 minggu menetap di Partit Buntar.. Ya Rabbi, bahagianya bila balik rumah.. saya boleh letak jauh-jauh segala kerja sekolah, buku rekod pengajaran, alat-alat BBM dan lain-lain... sekali-sekala berehat dengan berkualiti kan?? hehehhe 3 minggu yang lepas juga menyaksikan pelbagai cerita menarik saya di sekolah praktikum, so far everything is under control... alhamdulliah... saya nak kekalkan prestasi ini sampai habis praktikum... jumaat lepas juga, pensyarah saya dah datang menjenguk buat kali pertama.. dari komennya, tak ada apa yang teruk sangat, classroom control and all semua ok di mata dia, alhmadulillah.. terima kasih anak-anak muridku atas kerjasama yang baik tu, nanti buat macam tu lagi tau?? sekarang saya nak fokus untuk subjek minor pulak, pensyarah minor nak datang pulak minggu depan.. minta smooth jugalah nanti kan?? apa yang nak dikongsi dengan semua pasal anak-anak murid saya yea?? yup. ada satu cerita, biasalah lepas waktu kelas saya, bebudak ni berebut-rebut nak tolong angkat barang yang tak seberapa banyak ni... kalau tak dapat, perghhh muncung mulut kalah mulut itik... kuat merajuk bebudak ni... hahahaha hadoilahh, teacher tak ada masa nak pujuk lebih-lebih k?? ada satu ketika, sorang budak ni tolong angkat buku saya nak masuk bilik guru... diketuknya pintu bilik guru dan keluar perkataan 'hello' dari mulut dia... hekkk??~~ saya tak ajar dia cakap macam tu~~ habis ustazah-ustazah sana usik budak tu dengan saya sekali... katanya, 'hamboiii, dah belajar bahasa Inggeris dengan teacher dia, salam pun dah tak ingat ni..' hahahahha macam manalah budak tu boleh cakap macam tu ek?? kelakar bila fikir balik... walaupun diusik begitu, ustazah-ustazah dan guru senior semua still cool macam biasa... terbaikkkk~~

Monday, July 25, 2011

~~InteRneT di DesA~~


wallaweyhhh!! ni kali kedua saya on9 dari sekolah praktikum saya yang terletak di atas bendang ja di kawasan Parit Buntar..ahh kat mana?? kena google location saya pakai link lah camtu...hehehehe saya curi on9 sebab macam stress ja buat bbm kat sekolah, lagipun hari isnin saya tak ada class so memang bajet baik punya untuk siapkan mana lesson plan dan bbm yang tak siap.. walaubagaimanapun, ini internet peribadi saya, my broadband ok?? I tak pakai internet wayarless sekolah so Guru Besar ok kot kan?? hahhaha ahh kena cepat-cepat update blog... ini minggu ketiga saya berpraktikum, bakinya tinggal 9 minggu lagi, cepat ja kan masa berlalu?? saya semakin selesa di sini walaupun awal-awal masuk sekolah dulu macam unbelievable giler sebab lokasinya yang saya boleh kata agak pedalaman... sekarang dah ok, my partner dah boleh speed kereta dia atas jalan batas dah nak ke sekolah hahahaha budak-budak di bawah jagaan saya pun dah makin selesa kot dengan saya, asyik request saya masuk kelas diorang ja bila tak ada guru masuk... hai sayangku, teacher tak bolehlah nak masuk cenggitu ja, kena ikut timetable dari pihak atasan juga tau?? bila dah jadi macam ni, terfikir juga otak saya macam mana bila saya dah habis praktikum dan nak tinggalkan sekolah nanti?? mesti saya menangis ala-ala primadona sebab saya memang emo ok?? dah mula sayangkan budak-budak ni, macam mana nak tinggalkan diorang?? jom, ikut balik kulim lah dengan teacher nak?? 3 minggu di sekolah praktikum, ada suara-suara budak-budak yang cakap sesuatu pasal saya.. betullah kata pensayarah saya, budak-budak akan tengok cikgu dia dari atas sampai ke bawah hehehe pernah satu masa, saya pandang budak tahun 6 berjalan keluar dari makmal, saya tak perasan pun saya pandang diorang tajam sangat, rasa macam pandangan biasa ja... tetiba dengar budak ni cakap 'wooohhh ushar tajam dowhhhh!!' hekkkk, saya pun tak sedar... hahahha ada juga yang pandai komen 'kasut cikgu cantik'..'kenapa cikgu pakai kasut tinggi sangat?? boleh berjalan ke??' dan ada juga yang komen bila saya pakai kasut sport ja untuk kelas pendidikan jasmani 'cikgu tak cantik pakai kasut sport,kalau pakai baju kurung dengan kasut tinggi cikgu, lagi cantik' hahahahha hadoooiiii lah budak-budak ni~~

Saturday, July 16, 2011

~~PeNat akU macaM ni~~


bahawasanya saya sudah selamat bermaustatin di daerah Parit Buntar selama seminggu dan saya macam orang giler dah duduk kat sini sebab saya sangat sibuk dan terlalu banyak kerja nak kena buat dalam satu-satu masa walaupun hujung minggu macam ni... bak kata kak Bie 'kerja kita takkan pernah habis'... damnn!!! saya bukan jenis mengadap buku, laptop dan lain-lain selama 24/7...tapi sebab karier terkini, beginilah jadinya...baru saya sedar saya dah banyak buang masa selama 23 tahun yang lalu hahahhaha situasi ini juga menyebabkan saya tak ada masa nak balas mesej yang tercinta saya sebab saya tak ada masa nak pegang handphone pun dan saya tak sempat makan kalau duduk dalam rumah sebab saya nak pegang pinggan pun tak ada masa.... apapun, sekolah praktikum saya awesome... murid sikit senang jaga, guru besar, pk dan guru-guru lain-lain suka minum kopi dan of course lah saya join hahhaha seminggu duduk kat sekolah tu, saya dan kak bie dah dapat macam-macam jenis buah tangan dari guru sekolah, dapat pisang, dapat buah tangan kenduri dan pulut wajik... hahhaha of course lah juga kitorang ambil uolsss...tapi yang merisaukan saya, budak-budak bawah naungan B.Inggeris saya, tak berapa faham makna perkataan dan tak ada confident nak guna B.Inggeris... dengan itu, adalah sikit cara psikologi yang saya guna, contohnya saya tak guna langsung B.Melayu dalam kelas saya dan perkataan B.Melayu budak-budak guna bila nak tanya saya apa-apa, saya translatekan dalam B.Inggeris dulu then suruh dia sebut balik dalam B.Inggeris baru saya layan...hahhahaha saya kan mafia?? every day I'm shuffeling!!~~

Sunday, July 3, 2011

~~InI peLik~~


sebentar tadi, saya ada keluar beli beberapa barang yang nak dipakai sepanjang praktikum... ayah saya tak berhenti mempersoalkan kewajaran membeli barangan tersebut... huhuhuhu penat menjawab uolssss... lepas siap beli barang semua, singgah kejap di KFC, adik lelaki saya mengidam... sayalah yang tukang belinya... lepas order semua, tunggu makanan sampai, cashier perempuan ni boleh tanya saya sesuatu yang pelik... pada pandangan saya, dia lebih muda dari saya, lebih kurang budak-budak lepas SPM tu... soalannya 'mai sini dengan sapa??' hekkk? apakah?? saya pun dengan lasernya jawab ,'tu, dengan family... kenapa??' dia cuma menggeleng sambil senyum-senyum... serius, saya tak faham motif soalannya... saya nampak macam budak-budak yang ponteng sekolahkah?? huhuhuhu

hurmmm saya minta maaflah pada sesiapa yang terasa semasa membaca blog ni... ni blog saya dan kebanyakannya adalah luahan hati saya sendiri, no cut and paste hokkayy?? saya memang laser tapi ada aku kesah?? saya cuma cakap apa yang saya nampak dan tegur secara diam... kalau terasa tu saya minta maaf.. kenapa saya tak tegur secara terang?? sebab saya laser dan saya takut bila saya tegur secara terang, ada yang patah hati.. maka, adalah lebih baik saya menulis... yea, cara saya mungkin tak kena... saya tau, saya laser, saya minta maaf... apapun, dah setengah tahun di IPG, saya masih tak yakin inilah laluan hidup saya... secara jujur, saya tak pernah menjadi diri sendiri semenjak wujud di dunia baru ini... saya bukan begini dengan gaya anggun seorang guru... seriously, saya masih berperang dengan diri sampai ke masa ini... this is not me!!!
buat yang terasa, anda belum kenal siapa saya yang sebenarnya, cuma rakan-rakan lama saya yang dari dunia lain, dunia saya dahulu yang kenal siapa saya sebenarnya...

Saturday, July 2, 2011

~~RimAs~~

semasa saya sedang sibuk menaip tugasan petang-petang macam ni, adik saya datang menyoal seribu satu soalan.... beginilah lebih kurang situasinya...

A: kak, yang ni nak buat macam mana?
B: macam ni....
A: yang ni pula?
B: macam ni...
A: tak boleh pun?
B: buat betul-betul
A: ohhh kenapa tak jadi ni??
B: (diam)
A: napa ni kak? (mula merengek)
B: (diam)
A: huhuhu tolong..napa tak jadi??
B: ishhhh, hang ni hingar tau tak?? (nada tinggi tapi tetap membantu dia buat kerja)
A berlalu tanpa suara....

ahhhhhh saya memang pantang orang banyak mulut... nak buat satu kerja pun, kena bercakap seribu patah perkataan dulu... daaaaaaaa tak boleh buat kerja diam-diam ke?? kalau dengan adik saya, bolehlah saya tengking suruh dia diam... tapi kalau kawan-kawan kita?? orang-orang di sekeliling kita?? macam mana nak buat dia diam bila dia dah sampai tahap bercakap yang kita tak mahu dengar dah?? saya bukan jenis nak celoteh panjang-panjang, ada masa saya layan... saya bukan jenis berceloteh sampai 24 jam.... dan saya tak boleh terima bila orang asyik cakap orang utara memang banyak cakap... shittt giler!!! tolong bercakap secara logik akal... bukan masalah komuniti di sini antara faktor kenapa korang bercakap banyak, memang personaliti korang yang mulut banyak... selalunya, bila berdepan dengan orang yang banyak mulut macam ni, saya diam ja...buat pekak...kenapa?? sebab telinga saya boleh menanah dengar suara insan-insan yang reti diam ni.... cakap sikit-sikit ja tak boleh???

~~CatataN minGGu KeduA~~

saya sedang sibuk menggali ilmu dan menimba pengetahuan mengenai praktikum.. minggu ni adalah minggu kedua sebelum satu minggu saja lagi sebelum praktikum di Parit Buntar.. dalam minggu ni juga, ada dua taklimat praktikum yang saya hadirkan diri... banyak benda yang saya belajar dari pensyarah yang berucap, wohooo rasa kerdil juga, banyak benda yang saya tak tahu... harap mampulah saya semasa praktikum nanti menjalankan tugas dengan baik... mana tau dapat anugerah pelajar cemerlang wakkkakakaka berangan~~dan dalam masa yang sama, saya sedang sipakan list barangan yang diperlukan untuk dibawa ke Parit Buntar... aduhaiii, betapa saya harapkan duit elaun saya bulan ni masuk awal...

yet, dalam kesibukan menimba ilmu, sempat juga kami satu kelas luangkan masa anjurkan sesi makan-makan... ada spageti, kuewtiow goreng dan pelbagai jenis kuih-muih yang semuanya sedap-sedap... saya sempat juga berulang kali tambah, macam mana tak gemuk kan?? inilah dia sebahagian corat-coret sepanjang aktiviti makan-makan diadakan secara sorok-sorok...

Saturday, June 25, 2011

~~CatatAn MinGGu PertAmA~~

bermula minggu ni, saya sudah mulakan minggu pertama semester kedua saya di IPG... hurmmm saya mulakan minggu ni dengan penuh rasa malas.. well, everbody does,isn't it??? huhuhu sekitar yang berlaku minggu ni... saya selesai menyerahkan tugasan saya sebelum cuti dan terima lagi tugasan baru, alhamdulillah... mari lah kita terus membuat tugasan bersama yea kawan-kawan... minggu ni juga saya berjaya meyelesaikan satu misi utama, iaitu nak pergi menjenguk keadaan sekolah praktikum saya di Parit Buntar... saya pergi sana dengan rakan-rakan asrama saya, miss nina, miss bie n miss yus... masa nak pergi tu berdebar sangat, tak sabar pun ada.. lepas tengok rumah sewa, baru kami menjenguk sekolah masing-masing... alahai, bila tanya orang kat kawasan taman tu, dia boleh cakap tak tahu kat mana sekolah praktikum saya.. dalam sangatkah sekolah saya?? masuk kawasan kampung, tanya makcik kat situ.... makcik tu bagitahu dan berdasarkan laluan yang diberi, maka bergeraklah kami berempat... hadooiiii, memang mencabar jalan dia!! jalan ala-ala batas kat kampung ja, sebelah kanan kawasan rumah, sebelah kiri ada sungai... kalau salah pertimbangan, boleh masuk sungai, berenang lah ke sekolah rupanya... huhuhuhu jalan dia kecil ja, macam jalan kat kampung saya ja.. tapi nampak mencabar sebab sebelah kiri dia ada sungai.... haiii gayat tengok sungai lebih dari tengok jalan... ada hikmah kot dihantar ke sekolah tu... sempat juga tengok-tengok kelas kat sekolah tu melalui tingkap, ada LCD ok?? boleh tahan kan?? ;) suasana desa nak ke sekolah praktikum saya

Saturday, June 18, 2011

~~LamAN weB UKM puN KeNa??~~

heboh 1 Malaysia minggu ni pasal satu group penggodam yang dikenali 'Anonymous' ni... kumpulan ni katanya nak hack laman web Malaysia yang kononnya banyak sembunyikan rahsia kepada rakyat jelata sekalian... menurut satu akhbar tempatan daripada 91 link laman web yang telah digodam, salah satunya ialah laman web UKM sendiri... aiseh laman web UKM pun kena?? apalah sangat rahsia kerajaan yang UKM pegang sampai korang nak hack?? menganggu tau tak?? saya boleh bayangkan betapa kusutnya UKM masa digodam tu... mesti para pelajar dan pensyarah tak boleh buka SPIN, salah satu cara kami, para pelajar UKM berkongsi ilmu di situ, portal GEMILANG pun mesti tak boleh access kan?? macam mana nak cari buku kalau portal tak boleh buka?? mesti serabut perpustakaan masa tu... tu belum lagi, nak bayar yuran dan bla bla bla... kitorang di UKM banyak pakai laman web UKM sendiri tau, tetiba kena hack... mesti kelam kabut naib canselor kitorang... sabo jalah 'Anonymous' ni... saya try buka link utama UKM tadi, macam dah ok seperti sedia kala.. majulah UKM, universiti tercintaku!!

Friday, June 17, 2011

~~GiGi BaRu BoLeh UbaH HidUp jaDi BaRu juGak Tak??~~

hurmmm selamat kembali ke ganggang, wahai sirih pinang hasliza jamil ku.. bersedialah dikau untuk cabaran baru minggu hadapan... damn!! dan konon-kononnya nak bermula semester baru dengan hidup dan azam baru... makanya, tadi saya pergi cuci gigi selepas bertahun tak mencuci kat klinik.. rasanya last time doktor cucikan gigi saya ialah masa saya di tingkatan 3 huhuhuhu berzaman sudah~~ makanya, selesai sudah gigi saya dicuci.. kembali utuh..

saya nak buat pengakuan berani mati kat sini, sebab sesiapa pun boleh baca dan terasa dengan kenyataan saya.. makanya, saya gelar inilah dia pengakuan berani mati saya.. pernah saya suarakan di sini, bahawanya saya kurang berminat dengan profession perguruan dan ianya terletak jauh di bawah di dalam list pen
ting saya... namun begitu, selepas diterima masuk, saya cuba ubah persepsi saya dan ya saya mula menyukainya.. hidup bersandarkan kepada formaliti, yeayy serius saya suka.. maka, minat kepada profession perguruan saya mulai bercambah... dan sekarang, apa yang bermain di benak saya ialah mampukah saya bertahan selama satu semester lagi??

secara jujurnya, bukan lambakan aktiviti mahupun kerja sekolah yang saya risaukan.. semenjak belajar di IPG ni, saya menjadi kagum dengan kebolehan diri sendiri yang bahawasanya saya mampu buat 7-8 kerja sekolah serentak.. anda patut tengok hati saya kembang bila saya serahkan tugasan saya!! namun begitu, saya juga adalah manusia biasa... mungkin kurang normal... saya bercakap dan bergurau pada masa-masa tertentu sahaja.. kebanyakan masa saya, saya lebih suka mendiamkan diri... di IPG, saya menjadi pemberontak sebab keadaan kelas yang Y
a Rabbi bising nak mampus!!! nak kata classmates saya sebaya saya, majoriti tua daripada saya.. dan korang pun lepasan universiti kot!! takkan kat universiti dulu korang bising-bising macam ni dalam kelas?? suasana dia macam budak-budak sekolah rendah yang tak ada cikgu masuk... menjerit-jerit, memekik-mekik macam apa lagi dahhh... saya tak boleh duduk dalam suasana bising!! jalan penyelesaian, saya diam dan dengar lagu... penenang jiwa~~ ada juga keadaan saya tarik muka masam basi saya dalam kelas, tinggikan suara, jerit balik dekat yang bising tu atau boikot bercakap untuk satu masa sampai saya rasa nak cakap balik... selalunya, malam pulalah saya kembali bercakap macam biasa....

bising 1 hal... tangguh kerja 1 hal.. saya pun tangguh kerja juga, tapi siap juga dan boleh hantar masa tarikh final lepas kautim dengan pensayarah, ok ja?? saya bising jugak, saya mengaku... tapi taklah sampai 24 jam sehari dan hari-hari yang semak dengan tugasan... takkan brainstorm tugasan sampai 4-5 hari?? agak-agaklah
~~ macam mana life korang kat universiti dulu ek??? serius saya hairan.. ada seorang classmate saya pernah kata, 'kita orang utara ni, memang cakap banyak kan?? lecturer kat universiti dulu pelik gila kalau %^& sembang dengan kawan-kawan utara %^&'.... ohhh pleaseee, kalau tak kira berkawan dengan kau, maunya saya maki kau... saya pun asal utara, umah keluarga di utara, tapi kat universiti saya, bila saya menyembang dengan kawan-kawan utara saya, tak bising macam ni pun ok?? kau dengan kawan kau yang duduk dalam kawasan utara dan tak pernah-pernah keluar dari utara ja kot yang bising... tolong keluar dari kawasan selesa anda dan pergi mengembara... cuba duduk di KL atau Johor beberapa tahun, saya yakin sangat, kau boleh mengawal kawalan suara kau yang kuat tu... kalau tak boleh kawal juga, memang kena pulau lah kau nyahhh~~ orang-orang sana mesti bahan kau kaw-kaw punya~~

Thursday, June 16, 2011

~~HaRi BiGGGG AppLEee!!~~

orang kata 'an apple a day will keeps doctor away'.. kalau Big Apple a day, jadi apa?? hahahaaha saya dapat rasakan perut saya mengembang, naik 5 kilogram dah kot, tapi ada saya kesah?? dah hampir separuh tahun saya tinggal Big Apple ni uolssss!! hari ni, saya balas balik separuh tahun tanpa Big Apple and I'm loving it!! kalau dulu, ni antara makanan ruji masa duduk kat KL dulu... tambah-tambah time training untuk show memana, asal rehat ja, kitorang hantar wakil pergi beli makanan, sekali dibawanya balik ke studio segala KFC, McD, Big Apple bagai!! Ya Allah rindunya momen-momen indah tu~~ sambil makan-makan tu, mengunsek beramai-ramai, memang pondan semua kan?? hahahaha serius rindu, sekarang dah tak ada momen nak mengunsek macam dulu... sekarang ni, kalau cakap lebih sikit, orang kata kita kurang ajar... walhal ni lah mulut-mulut mak hayam penari semua kan?? sikit-sikit nak touching, apa class kan nok??

berbalik kisah Big Apple, dengar kata dah ada cawangan kat Kulim juga ni... adik lelaki saya bagitau, diorang lepak sana.. wahh kelas!! sekarang lepak kat kafe budak-budak muda sekarang kan?? nanti saya nak pergi borong kat Kulim ja hahahaha apapun, baguslah.. Kulim makin banyak kemudahannya.. dah ada pawagam, dah ada boling, starbucks pun dah ada tu, walaupun standard dia tak sama denga
n yang ada kat MidValley, Times Squares mahupun Pavillion, at least dah ada... merasa juga mak ayah saya benda-benda 'pelik' yang sedap... yalah, orang tua saya ni macam nervous ja kalau saya ajak makan benda-benda macam ni.. kesian orang tua saya...jangan bimbang, ianya bukan racun tau mak, ayah..hehehe sekarang ni, dah tak payah nak mengidam bagai, nak pergi KL cari semua tu, sebab dah ada dekat-dekat rumah ja... yeayyyyy!!!~~

Tuesday, June 14, 2011

~~DiAm-Diam SuDaH KaN?? TaK GiTeWW KomE??~~


hurmmm ni semua pasal sindrom 'Nora Elena' kat tv3 tu... saya ni budak asrama, sejak cuti sekolah ja sempat nak menengoknya.. bila tengok mak dengan adik perempuan saya separuh mati berebut-rebut nak tengok tv3, saya pelik.. seronok sangat ke?? maklumlah sudah ketinggalan kan?? saya tak pasti saya tengok episod berapa mula-mula tu, tapi cukup menggetar jiwa.. romantik dan sweet sangat cerita dia.. suka Aaron Aziz yang penyabar tu, dan suka juga dekat Malik yang kelakar tu wakakaka

emosi jadi tak menentu bila tengok cerita tu, tapi tak lah sampai menangis-nangis over kan? dua-tiga episod lepas kenal drama tu, baru tau ianya ilham dari sebuah novel... ok, tak apa.. alkisahnya, motif utama entri ni, saya pergi isi minyak kat stesyen minyak terkemuka Malaysia.. tengah beratur nak bayar tu, 'makcik-makcik' ni tengah sibuk menyembang.. ada istilah 'gaduh teruk' dan sebagainya... dah turn saya nak bayar tu, dapat tangkap seorang 'makcik' ni cakap, 'Habis Seth macam mana??' ok, tangkap dah diorang tengah gosip pasal drama tu lah tu... dan part yang diorang cerita tu berlaku semalam, masa Nora dan Seth bergaduh teruk tu... dalam hati serius tak puas hati, korang kalau dah tau jalan cerita dia, boleh tak diam-diam sudahlah.. bukan pasal dengki sebab saya tak ada novel tu pun, tapi serius bosan... tu kalau dah tau jalan cerita dia, tak payah tengok dahlah kan cerita tu?? sebab dah tau jalan cerita, boleh cerita kat orang lain lagi kan?? buat apa lagi nak tengok drama, baca ja novel tu 1000 kali.. tak gitu?? aissshhh nasihat saya, kalau dah tau pun, diam-diam sudahlah, simpan sikit suspen tu..tak perlu kot nak berlagak tahu pasal semua benda...

dalam fikiran: sejak bila 'makcik-makcik' Malaysia mula membaca?? hurrrrrrrrrrrmmmmmmmm

Sunday, June 12, 2011

~~KeRaP MiMpi YanG NgeRi~~


medey2.. saya perlukan seorang ahli firasat.. bukan.. ahli nujum?? nope, seorang peramal mimpi *betul ke istilah ni*?? huhuhu kenapa saya perlukan peramal mimpi?? sebab dua-tiga bulan ni, saya kerap sangat bermimpi benda-benda yang kejam dan ngeri... mungkin disebabkan banyak sangat terdedah kepada berita-berita kejam dan tragis masyarakat sekeliling kita sekarang ni... asal tengok televisyen, ada orang kena bunuh, kena simbah asid, kena ragut, kena cabul, kena rogol waaaaaaaaaaaa duniawi~~ bila baca berita pun sama, benda yang sama berulang-ulang, baby kena buang, orang kena bakar, orang kena kelar, orang kena bunuh, merompak, pecah rumah, waaaaaaaaaaaaaaaa masalah duniawi lagi... sampai satu tahap kalau saya tak boleh tidur malam, saya akan mula fikir bukan-bukan... mula terbayang rumah kena pecah, itulah inilah... lepas tu gabra sorang-sorang bertemankan bantal busuk sampai lena balik.. damnnn!!

berbalik kisah mimpi tadi, hurmmm tak pasti patut atau tak saya ceritakan di sini tapi better saya cerita jalah kot, bagi terang lagi bersuluh kisah saya... mimpi pertama saya, saya pernah mimpi seorang ahli keluarga saya kena tikam depan mata!! ceritanya, saya tengah bersembang-sembang dekat ruang tamu rumah saya dengan ahli keluarga saya, tetiba ada satu objek terbang dari luar rumah dibalingnya oleh seseorang dan tertusuk atas badan seorang ahli keluarga saya ni tadi... cuma yang nampak, ada dua orang lelaki atas motosikal dan ahli keluarga saya yang nyawa-nyawa ikan... tersentap dan saya terjaga dari tidur, air mata bergelumang atas muka, sumpah ngeri!!

mimpi kedua, saya dan emak saya baru balik shopping.. on the way nak ke kereta kitorang, ternampak banyak sangat anjing-anjing yang besar-besar tu, jenis pitbull tu merayau-rayau.. tetiba jalan depan sikit, saya nampak ada seekor kucing yang terburai isi perut dia... terus saya jerit dan terjaga dari mimpi... persoalannya sekarang, apa masalah saya?? apa masalah saya yang asyik termimpi-mimpi benda-benda yang tragis sebegini??

Sunday, May 8, 2011

~~ KurAng perhatiAn TerHadap BloGGinG ~~


a short entry for today... saya sangat sibuk dewasa ini, dengan segala program dan tugasan... saya memang kurang memberi perhatian terhadap blogging sekarang ni... huhuhuh apapun, saya cuba kembali aktif di masa hadapan... saya baru selesai aktiviti merentas desa... sepanjang hidup saya, inilah program merentas desa paling mahal dowhhh!!! selaku ajk, setiap ajk kena luangkan rm60 untuk tujuan perbelanjaan!!! what the??!!! ingat saya anak menteri apa?? coming up next, program gigi, starting from tomorrow until this thursday... again, selaku ajk... interested?? come n join us at IPG Kampus Tuanku Bainun, we'll be there ;)

Saturday, April 30, 2011

~~RaHsiA 1 Mei~~

Ketibaan 1hb Mei amat dinanti-nantikan oleh semua pekerja awam dan swasta seluruh dunia. Tarikh lebih popular oleh kebanyakan orang sebagai tarikh Hari Pekerja kerana ia merupakan hari cuti bagi semua pekerja-pekerja yang ‘makan gaji’.

Tarikh 1 Mei juga adalah hari ‘kegusaran’ bagi sesetengah pemimpin kerajaan di mana-mana negara dunia kerana ia merupakan tarikh kebiasaan kesatuan-kesatuan sekerja melakukan mogok umum, bantahan, perhimpunan dan sebagainya. Maka tarikh 1 Mei bukanlah tarikh favourite bagi sesetengah pemimpin kerajaan.

Hubungkait 1hb Mei dan Yahudi

Terdapat banyak peristiwa sebenarnya yang berlaku pada 1hb Mei ini, tetapi artikel ini khusus untuk memilih peristiwa-peristiwa yang berkaitan Yahudi sahaja. Apabila kita membuat perkaitan fakta di situ akhirnya dapat disimpulkan rasionalnya 1hb Mei itu dipilih.

Ia bukanlah suatu maklumat baru tetapi penulis cuba memberi suatu perkaitan baru untuk menyedarkan kita akan misteri 1 Mei itu sendiri. Dan juga ingin menjelaskan mengapa dipilih 1 Mei? Kenapa tidak 1 Jun, Julai atau Ogos?



Peristiwa 1: Sempena Hari Penubuhan Illuminati

Tarikh 1 Mei sebenarnya adalah diambil sempena tarikh penubuhan gerakan Yahudi bawah tanah terbesar di dunia iaitu Illuminati. Gerakan rahsia ini ditubuhkan pada 1 Mei 1776 oleh seorang pensyarah undang-undang berketurunan Yahudi iaitu Prof. Adam Weishaupt.

Apakah Illuminati ?

Perkataan Illuminati amat terkenal dikalangan peminat-peminat konspirasi Yahudi. Keseluruhan umat Islam percaya bahawa Illuminati adalah gerakan rahsia yang ditaja oleh Dajjal melalui agennya iaitu Adam Weishaupt.

Semenjak penubuhannya lebih 300 tahun dahulu, ianya kini memberi kesan yang besar kepada seluruh negara dunia. Hampir kesemua pemimpin-pemimpin negara Eropah disyaki menjadi ahli Illuminati.

Illuminati juga bertanggungjawab dalam merancang dan mencetuskan revolusi Perancis, Amerika, Rusia dan revolusi-revolusi lain. Selain itu, ia juga bertanggungjawab terhadap perancangan mencetuskan Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua. Pelan strategik untuk mencetuskan Perang Dunia Ketiga pula sudah pun siap awal tahun 1900 dahulu.


Peristiwa 2 : Sempena Hari Kesyaitanan Sedunia

maydance Rahsia Tarikh 1HB MeiTarikh 1 Mei juga adalah tarikh bagi menyambut Hari Kesyaitanan yang digelar sebagai Beltane Day atau Walpurgis Night. Pada tarikh ini, pengamal-pengamal ajaran penyembahan syaitan akan berkumpul dan melakukan pelbagai upacara berkaitan.

Sebenarnya upacara tu berlangsung selama 13 hari tetapi berakhir pada hari kemuncak penyembahan iaitu 1hb Mei. Pada hari kemuncak ini (1 Mei), pengorbanan nyawa manusia perlu dilakukan bagi memenuhi amalan ritual penganut ajaran syaitan. Sehingga kini, Beltane Day tetap diteruskan di seluruh dunia tanpa sebarang sekatan dari pihak berkuasa mana-mana negara.


Peristiwa 3 : Sempena Perayaan Hari Komunis Sedunia

Golongan penganut fahaman Komunis menyambut perayaan mereka pada tarikh ini. Negara-negara yang berfahaman komunis pada setiap 1hb Mei akan merayakan pada tarikh ini.

Kita perlu ingat akan siapakah yang memperkenalkan fahaman komunis itu. Ideologi komunis tidak lain adalah lahir dari tulisan tangan Karl Marx yang berajuk The Communist Mannifesto. Kitab komunis ini diterbitkan pada 1848 di Jerman.

Hasil kelahiran The Communist Mannifesto, Jerman dan Rusia berjaya diterbalikkan menjadi negara komunis terkuat dunia melalui beberapa revolusi. Perlu diketahui juga Karl Marx dilahirkan dalam bulan Mei cuma bukannya 1 hari bulan. Lelaki Yahudi itu dilahirkan pada 5 Mei 1818 di Trier, Prussia.


Peristiwa 4 : Lahirnya Grand Master Freemason Dari Keluarga Rockefeller

18489 1005340746 Rahsia Tarikh 1HB MeiPada 1 May 1912, anak ke-3 John D. Rockfeller iaitu Withrop Rockefeller dilahirkan. Memandangkan beliau lahir dalam keluarga raja minyak dunia maka tiada masalah baginya untuk meneruskan kelangsungan hidup dan memartabatkan gagasan Illuminati.

Namun Withrop seperti juga abangnya minat akan pertumpahan darah dan peperangan. Maka tidak hairanlah beliau menyertai Perang Dunia Kedua semasa bersama Divison Tentera Ke-77, ini amat menghairankan kerana beliau sudah pun billionaire ketika itu.

Pada 1962, Withrop mula menyertai politik secara serius dengan parti Republikan dan juga menganggotai gerakan Freemason sebagai salah seorang Grand Master Lodge.

Memandangkan beliau seorang Yahudi sejati maka baka warisan homoseks zaman Nabi Lut tetap mengalir segar. Kecenderungan hubungan sejenisnya ini terbongkar selepas bercerai dengan isterinya. Selepas itu beliau telah berkahwin dengan seorang lelaki gay berkulit hitam dan menetap di Arkansas.


Peristiwa 5 : George Bush Mengisytiharkan Operasi Ketenteraan Ke Atas Iraq Tamat Serta-Merta

Tepat jam 6.27 petang, George Bush telah mengisytiharkan tamatnya operasi ketenteraan ke ata Iraq secara rasmi. Pengmuman itu dibuat di tugu Abraham Lincoln, San Diego, California. Beliau menyimpulkan bahawa operasi itu sebagai berjaya. Tidak tahu pula kejayaan dari segi apa.

Jika menurut laporan-laporan akhbar, kejayaan itu dinilai dari segi kemampuan pihak Amerika menguasai telaga-telaga minyak Iraq. Ya, itu mungkin sebabnya, tetapi blog ini (dajjal.wordpress.com) lebih cenderung untuk mengatakan ia lebih kepada operasi mencari kelibat Imam Mahdi. Lihat artikel ini.


Peristiwa 6 : Hari Pelancaran Disney’s Hollywood Studio

eisnermicha Rahsia Tarikh 1HB Mei Telah didedahkan sebelum ini dalam artikel bahawa akan misi rahsia Walt Disney menerbitkan kartun-kartun popular. Dengan tertubuhnya Disney Hollywood Studio (DHS), maka bermulalah era kartun digital yang lebih berkuasa dan berkesan dalam merasuk pemikiran kanak-kanak.

Pada hari pelancaran tersebut, CEO Disney Hollywood Studio itu mengatakan dalam ucapannya,

“The World you have entered was created by The Walt Disney Company and is dedicated to Hollywood-not a place on a map, but a state of mind that exists wherever people dream and wonder and imagine, a place where illusion and reality are fused by technological magic. We welcome you to a Hollywood that never was-and always will be”
-Michael Eisner, May 1, 1989

Kata-kata Eisner memang menjadi kenyataan apabila banyak filem-filem animasi keluaran DHS adalah berunsurkan penyembahan syaitan, homoseksual, pembunuhan dan peperangan yang cuba diterapkan dalam minda kanak-kanak.

Sesetengah penyelidik konspirasi Yahudi mengatakan penubuhan DHS adalah penubuhan organisasi syaitan ke-2 selepas penubuhan Illuminati pada 1776.


Peristiwa 7 : Laporan-Laporan Penyelidikan Rahsia Universiti Rockefeller Mula Dibenarkan Untuk Rujukan Awam

Raja minyak Yahudi iaitu David Rockefeller sebenarnya mempunyai universiti sendiri iaitu University of Rockefeller yang bertempat di York Avenue, New York. Universiti ini khusus dalam bidang penyelidikan sains.

Ramai orang berpendapat kajian-kajian sainsnya berkisarkan tekonologi masa depan yang bakal digunakan dalam sebarang strategi perang saraf pihak Illuminati. Di situ juga tersimpan 3 jurnal sains misteri yang digilai ramai saintis sains.

Jurnal tersebut ialah The Journal of Cell Biology, The Journal of Experimental Medicine dan The Journal of General Physiology.

Setelah bertahun-tahun dilindungi hak untuk membacanya kepada orang awam, tidak semena-mena pada 1 Mei 2008 tahun ini, pihak Universiti Rockefeller mengisytiharkan 3 jurnal itu dibuka untuk kajian umum.


Peristiwa 8 : Sempena Sambutan Hari Memperingati Holocaust

Pada tahun ini (2008), hari memperingati Holocaust yang disambut secara tahunan oleh masyarakat Yahudi jatuh pada 1 Mei. Hari ini sebenarnya disambut mengikut kalendar Hebrew yang mana perayaan akan dikira pada hari ke-27 bulan Nissan.

Tarikh perayaan Holocaust berubah dari tahun ke tahun jika mengikut kalendar gregorian (masihi), sepertimana juga Hari Raya Puasa akan sentiasa berubah jika mengikut kalendar barat.

Pada tarikh Holocaust tahun ini, ianya berlaku serentak dengan pengumuman Universiti Rockefeller tentang jurnal-jurnal rahsia mereka. Tidak tahulah apa muslihat Dajjal disebalik itu, hanya Allah yang mengetahui.

Kesimpulan

Di atas adalah lapan (8) peristiwa penting yang dapat digarapkan dalam hal ehwal konspirasi Yahudi khususnya perancangan Dajjal ke atas umat manusia. Walaupun terdapat banyak lagi peristiwa yang berkaitan pada tarikh itu, penulis terpaksa menapisnya sebagai melihat kepada hubungkait yang lebih signifikan.

Kita bolehlah menyimpulkan di sini bahawa pada ketika kita sibuk menyambut cuti Hari Pekerja, sebenarnya pada hari itu secara tersiratnya adalah untuk menyuruh masyarakat seluruh dunia menyambut kelahiran Illuminati yang digelar kerajaan tersembunyi itu.

Dengan berlakunya situasi-situasi yang mendokong peristiwa-peristiwa 1 Mei ini maka benarlah pesanan Rasulullah bahawa Dajjal itu pembawa fitnah terbesar di akhir zaman malah diperingati pula oleh setiap nabi sebelum baginda.